Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/7774/mokslininkai-ruosiasi-gaminti-mikrokiborgus/spausdinti/

Mokslininkai ruošiasi gaminti mikrokiborgus

Publikuota: 2007-05-01 13:02
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: Critical Security

Mechaninių įrenginių miniatiūrizacija pasiekė tokį lygį, kad jie artėja prie mikroorganizmų dydžio. Jau dabar mokslininkai rimtai mąsto apie tai, kaip integruoti mikroorganizmus į mikromechaninius įrenginius.

Vienaląstis mikroorganizmas iš blakstienuotojų infuzorijų gali per milisekundes sutrumpinti savo ilgį iki 25% nuo pradinio. Apie tokias unikalias galimybes šiuolaikinių mikroelektromecahninių įrenginių (MEMS) gamintojai gali tik pasvajoti.

Būtent todėl, mikroorganizmų integravimas su MEMS - viena iš įdomiausių jų plėtros krypčių. JAV Vašingtono universiteto mokslininkai atrinko tinkamiausius mikroorganizmus, kurie, mokslininkų manymu, gali būti panaudoti medžiagų sintezei, tikslių struktūrinių blokų formavimui, taip pat jie gali būti integruoti į valdomas sistemas. Visi tinkami mikroorganizmai yra vienaląsčiai arba susideda vos iš kelių ląstelių.

Dabar MEMS gamybai naudojami sintezės metodai reikalauja aukštų temperatūrų, vakuumo ar plazmos. Panaudojus mikroorganizmus, reakcijos vyksta kambario temperatūroje, vandens tirpale.

Genetinė mikroorganizmo modifikacija leidžia suteikti jam galimybę reaguoti į kelias medžiagas, o kiekvienai iš jos bus skirtas atskiras receptorius – tai leistų juos naudoti kaip sensorius. Taip pat mikroorganizmus galima naudoti norint cheminę energiją paversti į mechaninę arba jie galėtų tapti mikrobiologiniais kuro elementais.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!