Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/77727/nasa-pasidalino-kvapa-gniauziancia-nuotrauka-kurioje-uzfiksuotos-vejo-supustytos-marso-kopos/spausdinti/

NASA pasidalino kvapą gniaužiančia nuotrauka, kurioje užfiksuotos vėjo supustytos Marso kopos

Publikuota: 2021-04-15 21:05
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Praėjusią savaitę NASA pasidalino įspūdinga nuotrauka, kurioje užfiksuota kopų jūra Marse. Joje taip pat matyti vėjo išpustytos linijos, juosiančios ledinį Marso šiaurės ašigalį, rašo „Insider“.

Marso kopos / NASA/JPL-Caltech/ASU nuotr.
Marso kopos / NASA/JPL-Caltech/ASU nuotr.

NASA pranešė, kad užfiksuota atkarpa yra 19 mylių (maždaug 30 kilometrų) pločio sritis. Tačiau kopų jūra iš tikrųjų apima tokio dydžio plotą kaip Teksasas – beveik 700 tūkst. kvadratinių kilometrų. Tai daugiau nei 10 Lietuvų.

Nuotrauka yra klaidingai spalvota – joje užfiksuoti temperatūros skirtumai. Mėlyna spalva reiškia vėsesnį klimatą, o geltonos spalvos atspalviai pažymi „saulės sušildytas kopas“, rašė JAV kosmoso agentūra.

Nuotrauka padaryta iš vaizdų, užfiksuotų „Thermal Emission Imaging System“ prietaiso, esančio Marso „Odyssey“ zonde, derinio, rašė NASA.

Užfiksuoti nuo 2002 m. gruodžio iki 2004 m. lapkričio mėnesio, kvapą gniaužiantys vaizdai buvo paskelbti 20-osioms „Odyssey“ metinėms pažymėti.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!