Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/77684/naujasis-itin-plonas-jutiklis-gali-padeti-apsaugoti-jusu-plaucius-ir-klimata/spausdinti/

Naujasis itin plonas jutiklis gali padėti apsaugoti jūsų plaučius ir klimatą

Publikuota: 2021-04-13 09:22
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Berklio laboratorijos ir Kalifornijos universiteto Berklyje mokslininkų sukurtas atomiškai plonas prietaisas išmanųjį telefoną gali paversti superišmaniu dujų jutikliu, rašo „SciTechDaily“.

Azoto dioksidas – iškastiniu kuru varomų automobilių ir dujomis kūrenamų krosnių išskiriami oro teršalai – kenkia ne tik klimatui, bet ir sveikatai. Ilgalaikis NO2 poveikis siejamas su padidėjusia širdies ligų, kvėpavimo takų ligų, tokių kaip astma, ir infekcijų rizika.

Azoto dioksidas yra bekvapis ir nematomas, todėl reikalingas specialus jutiklis, kuris padėtų tiksliai nustatyti pavojingą nuodingųjų dujų koncentraciją. Tačiau daugumai šiuo metu prieinamų jutiklių reikalingas nemenkas energijos kiekis, nes siekiant tikslių rodmenų, jie paprastai turi veikti aukštoje temperatūroje.

Čia mums į pagalbą gali ateiti itin plonas jutiklis, kurį sukūrė Berklio laboratorijos ir Kalifornijos universiteto mokslininkai.

Žurnale „Nano Letters“ paskelbtame straipsnyje tyrėjų grupė aprašo atomiškai ploną 2D jutiklį, kuris veikia kambario temperatūroje, todėl sunaudoja kur kas mažiau energijos nei įprasti jutikliai.

Mokslininkų teigimu, naujasis 2D jutiklis, sukonstruotas iš vieno sluoksnio renio niobio disulfido lydinio, taip pat pasižymi ypatingu cheminiu tikslumu ir neilgu grįžimo į pradinę padėtį laiku.

Skirtingai nuo kitų 2D įtaisų, pagamintų, pavyzdžiui, iš grafeno, naujasis 2D jutiklis elektriniu būdu reaguoja į azoto dioksido molekules, minimaliai reaguodamas į kitas toksiškas dujas, tokias kaip amoniakas ir formaldehidas. Be to, naujasis 2D jutiklis geba nustatyti itin mažas azoto dioksido koncentracijas, siekiančias vos 50 milijardinių dalių, aiškina Kalifornijos universiteto Berklyje mokslų daktaras ir šio tyrimo pagrindinis autorius Aminas Azizi.

Kai molibdeno disulfidu arba anglies nanovamzdeliais grįstas jutiklis aptinka azoto dioksidą, gali praeiti kelios valandos, kol jis kambario temperatūroje grįš į pradinę padėtį. „Bet mūsiškiam tai užtrunka vos kelias minutes“, – teigia A. Azizi.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!