Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/77516/ismatuotas-marso-branduolys-vercia-krapstytis-pakausi/spausdinti/

Išmatuotas Marso branduolys verčia krapštytis pakaušį

Publikuota: 2021-03-31 16:11
Tematika: Mokslo naujienos
Autorius: Kastytis Zubovas
Inf. šaltinis: „Konstanta 42“

Kiekvienas pakankamai didelis uolinis kūnas turi plutą, mantiją ir branduolį. Iki šiol branduolio dydis išmatuotas tik Žemėje ir Mėnulyje. Tą padaryti įmanoma tik remiantis seisminių virpesių informacija, o kitose planetose nebuvo tam tinkamų prietaisų. Bet NASA zondas „InSight“, stovintis Raudonojoje planetoje nuo 2018 metų pabaigos, yra skirtas būtent šiam tikslui.

© NASA/JPL-Caltech
© NASA/JPL-Caltech

Dabar paskelbta apie Marso branduolio dydžio matavimą, paremtą „InSight“ surinktais duomenimis. Iš viso zondas aptiko daugiau nei 500 drebėjimų. Dauguma jų – visiškai menki, bet apie 50 pasiekė tarp 2 ir 4 balų stiprumą. Tokio stiprumo užtenka, kad būtų galima analizuoti jų aidus ir nustatyti, kaip drebėjimai sklinda per planetą.

Skirtingos bangos nevienodai atsispindi nuo kietų ir skystų uolienų sandūrų, taigi galima apskaičiuoti, kokiame gylyje ta sandūra yra. Gautas rezultatas – branduolio spindulys siekia 1810-1860 kilometrų, maždaug dvigubai mažiau, nei Žemės branduolys. Marso spindulys yra beveik 3400 km.

Anksčiau buvo manoma, kad Marso branduolys turėtų būti mažesnis. Ankstesni vertinimai paremti Marso masės matavimais ir prielaida, kad branduolio cheminė sudėtis panaši į Žemės.

Naujasis atradimas rodo, kad Marso branduolyje turėtų būti daugiau lengvų cheminių elementų, nei mūsų planetos. Tyrimo rezultatai paskelbti Mėnulio ir planetų mokslo konferencijoje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!