Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/77496/nuo-siol-galite-stebeti-perseverance-marsaeigio-dabartine-padeti-ir-interaktyviame-zemelapyje/spausdinti/

Nuo šiol galite stebėti „Perseverance“ marsaeigio dabartinę padėtį ir interaktyviame žemėlapyje

Publikuota: 2021-03-30 16:01
Tematika: Mokslo naujienos
Autorius: Kastytis Zubovas
Inf. šaltinis: „Konstanta 42“

Vasario 18 dieną Marse nusileido naujausias NASA marsaeigis „Perseverance“. Kol kas vis dar tikrinami jo prietaisai ir ruošiamasi pradėti mokslinius darbus.

© NASA
© NASA

Vienas iš bandymų – važiuoklė: kovo 4 dieną marsaeigis pirmą kartą pajudėjo iš nusileidimo vietos. Tąkart jis nuvažiavo vos 6,5 metro, o tą padaryti užtruko daugiau nei pusvalandį.

Sistemos veikė puikiai, taigi po kelių dienų išbandytos vėl, jau didesniais atstumais. Iš viso iki šiandien „Perseverance“ nuvažiavęs apie šimtą metrų, o jo kelionę sekti ir dabartinę padėtį matyti galite šiame marsalapyje.

Planuojama, kad pradėjus mokslinius tyrimus, marsaeigiui teks važiuoti iki 200 metrų per dieną.

Kitų sistemų patikrinimai taip pat einasi be problemų – kameros, rankos, analizės įrankiai veikia nepriekaištingai. Vienas iš įrenginių, sumontuotų „Perseverance“, yra mikrofonas. Tai antrasis mikrofonas Marse, po „InSight“ zondo. „InSight“ yra stacionarus ir gaudo Marso vėjo garsus, o „Perseverance“ užfiksavo, koks garsas sklinda jam važiuojant.

Gaudimas, barškėjimas ir traškesys – nuolatiniai marsaeigio palydovai retoje Raudonosios planetos atmosferoje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!