Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/77010/nasa-ant-marsaeigio-parasiuto-paliko-slapta-zinute/spausdinti/

NASA ant marsaeigio parašiuto paliko slaptą žinutę

Publikuota: 2021-02-28 15:28
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Interneto „sekliai“ teigia iššifravę slaptą žinutę ant parašiuto, praėjusią savaitę padėjusio NASA marsaeigiui „Perseverance“ saugiai nusileisti Marse. Jie teigia, kad frazė „Išdrįsk galingus dalykus“, kurią NASA reaktyvinio judėjimo laboratorija naudoja kaip moto, parašiute buvo užšifruota naudojant raštą, raides atvaizduojantį kaip dvejetainį kompiuterio kodą, rašo „The Guardian“.

NASA ant marsaeigio parašiuto paliko slaptą žinutę
„Twitter“ nuotr.

„Reddit“ ir „Twitter“ vartotojai pastebėjo, kad parašiuto raudonos ir baltos spalvos raštas yra sąmoningai apgalvotas, ir iššifravo jį, raudoną spalvą pakeitę vienetu, o baltą – nuliu.

Kiekvienas iš koncentrinių žiedų parašiuto rašte žymi vieną iš žodžių. Nulius ir vienetus reikia suskaidyti į 10 simbolių sekas, o pridėjus 64, gaunamas kompiuterio ASCII kodas, žymintis raidę. Pavyzdžiui, septynios baltos juostos, raudona juosta ir dar dvi baltos juostos verčiamos į 0000000100, dvejetainį, reiškiantį keturis. Prie jo pridėjus 64, gaunamas 68 – raidės D ASCII kodas.

Manoma, kad parašiuto išorinio krašto raštas gali būti iššifruotas kaip 34°11’58” N 118°10’31” W – Reaktyvinio judėjimo laboratorijos, atlikusios didžiausią darbą, kuriant marsaeigį „Perseverance“, geolokacinis kodas.

Ši frazė pasiskolinta iš 1899 m. Theodore`o Roosevelto kalbos, kurioje jis sakė: „Geriau yra išdrįsti galingus dalykus, pasiekti šlovingus triumfus, nors ir ateinančius pakaitomis su nesėkmėmis, nei stoti į vieną gretą su silpnadvasiais, neturinčiais nei kuo pasidžiaugti, nei dėl ko sielvartauti, nes gyvena pilkoje prieblandoje, kuri nepažįsta nei pergalių, nei pralaimėjimų“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!