Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/76946/koreguojami-menulio-orbitines-stoties-planai-nasa-paskelbe-apie-uzsakyma-spacex/spausdinti/

Koreguojami Mėnulio orbitinės stoties planai: NASA paskelbė apie užsakymą „SpaceX“

Publikuota: 2021-02-24 19:43
Tematika: Mokslo naujienos
Autorius: Kastytis Zubovas
Inf. šaltinis: „Konstanta 42“

NASA „Artemis“ programos tikslas – sugrąžinti žmones į Mėnulį, geriausia – ilgalaikėms tyrimų misijoms. Vienas iš programos elementų yra orbitinės stoties, skrajojančios aplink Mėnulį, sukūrimas.

© NASA
© NASA

Pradžioje buvo planuojama, kad stotis bus pastatyta prieš žmonių skrydžius, bet vėliau planai keitėsi, kai ankstesnio prezidento Trumpo administracija pareikalavo žmonių skrydžio į Mėnulį ne vėliau, nei 2024-ųjų spalį. Tada svarstyta stoties atsisakyti apskritai arba jos statybas pavėlinti iki 2027 metų.

Dabar, atrodo, planai vėl koreguojasi: praeitą savaitę NASA paskelbė apie užsakymą „SpaceX“ gabenti pirmus du stoties modulius 2024-ųjų gegužę. Tiesa, tai tik anksčiausia numatyta data, skrydis gali būti vykdomas ir vėliau.

Pirmieji du komponentai yra energijos bei valdymo modulis (PPE) ir gyvenamasis/logistikos modulis (HALO). Sausį NASA sudarė sutartis su Europos kompanija „Thales Arenia Space“ – ši gamins kelis modulius, kuriuos paleisti planuojama 2026-2027 metais. Tokie laiko tarpai yra ganėtinai trumpi, palyginus, pavyzdžiui, su Tarptautine kosmine stotimi, kurios pagrindinių struktūrinių komponentų montavimas užtruko ilgiau nei dešimtmetį.

Kol kas lieka neaišku, kada gi žmonės vėl skris į Mėnulį – nors buvo daug kalbų, kad naujojo prezidento Bideno administracija pavėlins skrydžio datą, siekiant užtikrinti kuo didesnį saugumą, oficialių pareiškimų iki šiol nepadaryta.

Daugiau informacijos rasite NASA pranešime spaudai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!