Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/76927/prie-nasa-marsaaeigio-perseverance-kurimo-prisidejo-ir-lietuve-fizike/spausdinti/

Prie NASA marsaaeigio „Perseverance“ kūrimo prisidėjo ir lietuvė fizikė

Publikuota: 2021-02-23 21:53
Tematika: Mokslo naujienos
Autorius: Vismantas Žuklevičius
Inf. šaltinis: LRT radijo laida „60 minučių“, LRT.lt

Lietuvė Simona Liukaitytė testavo vieną iš marsaeigio instrumentų – specialias kameras. Iš viso marsaeigis „Perseverance“ („Atkaklumas“ – LRT.lt) turi 23 tokias kameras, sako ji LRT RADIJUI. Dirbdama Prancūzijos kosmoso agentūroje, S. Liukaitytė prisidėjo prie vienos kameros kūrimo.

„Perseverance“ marsaeigis / Laidos „Mokslo sriuba“ nuotr.
„Perseverance“ marsaeigis / Laidos „Mokslo sriuba“ nuotr.

Kiekviena kamera turi savo funkcijas, pokalbį pradeda mokslininkė. „Viena kamera buvo naudojama nusileidimo metu. Būtent jos pagalba buvo galima stebėti, kaip marsaeigis artėja prie Marso paviršiaus. Yra dvi kameros, kurios yra tarsi marsaeigio akys. Jos leidžia marsaeigiui orientuotis aplinkoje ir, pavyzdžiui, nuspręsti, iš kurios vietos paimti tam tikrus uolienų bandinius. Tokios kameros atliks ir vaizdo medžiagos gaminimo funkciją, ir 3D nuotraukų gamybą.

Taip pat yra kamerų, kurios atlieka tam tikras mokslines funkcijas: ieško gyvybės, stebi, kaip būsimų marsonautų kostiumai išsilaiko Marso atmosferoje. Priminsiu, kad NASA taip pat išsiuntė ir tuos bandinius marsaeigių kostiumų“, – intriguoja fizikė S. Liukaitytė.

Marsaeigis „Perseverance“ turi septynis mokslinius instrumentus, kurių kiekvienas turi tam tikrą paskirtį, tikina pašnekovė. „Prancūzijoje buvo konstruotas vienas iš instrumentų, kurio tikslas yra sužinoti, kokie junginiai sudaro Marso uolienas, surasti, galbūt, gyvybės požymių, suprasti, ar ten yra pavojingų žmonėms junginių, – pasakoja mokslininkė. – Tai aš ir dirbau būtent prie to instrumento.“

Simona Liukaitytė / Asmeninio archyvo nuotr.
Simona Liukaitytė / Asmeninio archyvo nuotr.

Lietuvė Prancūzijos kosmoso agentūroje darbavosi pusmetį. Pasak jos, darbas buvęs sudėtingas. „Tai yra kosminės technologijos. Tuo momentu, kada marsaeigis palieka Žemę, kai jis yra paleidžiamas, tu jau nieko negali padaryti. Todėl testavimas, reikalavimai prieš paleidimą yra labai rimti ir atsakingi“, – tikina ji.

Testavimo metu, pasak pašnekovės, marsaeigis yra tikrinamas iš įvairių kampų. „Yra tiriama, kokios yra kameros savybės. Taip pat yra tiriama, ar tas instrumentas atlaikys sudėtingas paleidimo ir nusileidimo sąlygas, – pasakoja S. Liukaitytė. – O taip pat tiriama, ar instrumentas galės ilgai gyvuoti Marse.“

Yra nustatyta ir minimali marsaeigio „Perseverance“ gyvavimo trukmė – 687-ios Žemės dienos. Lietuvė mokslininkė pasakoja, kad visos įdiegtos technologijos turi atlaikyti bent jau tą minimalų laikotarpį. „Taigi, atsakomybė yra tikrai didelė, juolab marsaeigiui jau esant Marse, nieko keisti ar tobulinti jau nebegali“, – sako lietuvė fizikė Simona Liukaitytė.

Viso interviu su lietuve mokslininke, prisidėjusia prie NASA marsaaeigio kūrimo, klausykitės radijo įraše.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!