Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/76831/laboratorijoje-sukure-eksperimentini-juodosios-skyles-analoga-pirma-karta-pavyko-atkurti-griztamaja-reakcija/spausdinti/

Laboratorijoje sukūrė eksperimentinį juodosios skylės analogą: pirmą kartą pavyko atkurti grįžtamąją reakciją

Publikuota: 2021-02-18 16:12
Tematika: Mokslo naujienos
Autorius: Kastytis Zubovas
Inf. šaltinis: „Konstanta 42“

Juodųjų skylių laboratorijoje sukurti kol kas neįmanoma. Tačiau galima sukurti jų analogus – vandens sūkurius. Hidrodinamines ir gravitacines sąveikas matematiškai galima aprašyti labai panašiomis lygtimis, todėl sūkurių sąveika su aplinkiniu vandeniu gali pasitarnauti kaip neblogas analogas sąveikai tarp juodosios skylės ir aplinkinės materijos.

© University of Nottingham
© University of Nottingham

Visgi kol kas analogams trūko vieno reikšmingo ingrediento – grįžtamosios reakcijos. Juodoji skylė, rydama medžiagą, išauga, gali pasikeisti jos sukimosi sparta, todėl keičiasi ir poveikis aplinkai. Vandens sūkurys turi būti palaikomas išorine jėga, todėl buvo manoma, kad jo reakcija į aplinkinio vandens judėjimą neįmanoma. Bet dabar grupei mokslininkų pavyko parodyti grįžtamąją reakciją laboratorijoje.

Tam jie pasitelkė bangeles, elgesiu analogiškas gravitacinių bangų srautui. Bangelės, susidūrusios su jau egzistuojančiu sūkuriu, jį sparčiai išaugino – tą buvo galima pamatyti tiesiog pagreitėjusiu vandens ištekėjimu iš vonelės. Šis rezultatas parodo ne tik, kad grįžtamąją reakciją įmanoma atkurti hidrodinaminiuose juodųjų skylių analoguose, bet ir tai, kad reakcijos poveikis gali būti greitas ir reikšmingas, todėl tiesiog jos ignoruoti laboratoriniuose eksperimentuose negalima.

Tyrimo rezultatai „arXiv“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!