Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/76111/kokie-idomiausi-2021-uju-kosminiai-skrydziai-musu-laukia/spausdinti/

Kokie įdomiausi 2021-ųjų kosminiai skrydžiai mūsų laukia?

Publikuota: 2021-01-07 17:50
Tematika: Mokslo naujienos
Autorius: Kastytis Zubovas
Inf. šaltinis: „Konstanta 42“

Kosminių skrydžių ir įvairiausių misijų vis daugėja. Prasidėję metai mums pažers ištisą jų šūsnį.

Jau vasario mėnesį Marsą pasieks trys zondai, išskridę pernai liepą-rugpjūtį: NASA „Perseverance“, Kinijos „Tianwen-1“ ir Jungtinių arabų emyratų „Al-Amal“.

© „Blue Origin“
© „Blue Origin“

Vėliau sulauksime dar dviejų svarbių NASA misijų pradžios: spalio pabaigoje į orbitą pagaliau pakils „James Webb“ kosminis teleskopas, o spalį arba lapkritį „Lucy“ misija iškeliaus aplankyti net aštuonis asteroidus Jupiterio orbitoje.

Kitos šalys irgi turi ambicijų: Japonija skraidins pirmąjį savo mėnuleigį, Rusija nutūpdys zondą Mėnulio pietų ašigalio regione.

Labai daug planų turi privačios kompanijos. „SpaceX“ žada privačių astronautų skrydžius į Tarptautinę kosminę stotį bei komercinį „Starship“ skrydį, „Boeing – Starliner“ kapsulės bandomąjį skrydį su įgula, „Blue Origin“, „Firefly Aerospace“, „Relativity Space“ ir „Virgin Orbit“ – pirmuosius savo raketų skrydžius. Dar viena privati kompanija – „Intuitive Machines“ – žada nusileidimą Mėnulyje.

Kaip visus šiuos planus seksis įgyvendinti, parodys tik laikas, bet turint omeny žmonijos jau sukauptą patirtį, esu nusiteikęs optimistiškai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!