Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/75987/tiriama-elektrinio-lauko-poveikio-nauda-onkologiniams-ligoniams/spausdinti/

Tiriama elektrinio lauko poveikio nauda onkologiniams ligoniams

Publikuota: 2020-12-27 19:09
Tematika: Mokslo naujienos
Autorius: Kristina Karlonė
Inf. šaltinis: LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) mokslininkai ieško, kaip pagerinti vaistų poveikį gydant onkologines ligas. Nustatyta, kad ląsteles paveikus elektros laukais, jos tampa laidesnės, tad vaistų įsisavinimas pagerėja šimtus kartų. Poveikis elektros laukais, anot mokslininkų, galėtų būti taikomas ir skiepijant. Pritaikymo ieškoma ir maisto pramonėje.

Laboratorija / STOP kadras
Laboratorija / LRT stopkadras

VDU biofizikos laboratorijos jaunesnioji mokslininkė Diana Navickaitė eksperimentams ruošia krūties, smegenų, odos navikų ląsteles.

Paruoštos ląstelės veikiamos elektriniu lauku. Taip jos tampa laidesnes. Mokslininkų teigimu taip geriau įsisavinami vaistai. Toks gydymo metodas leidžia mažinti medikamentų dozes išvengiant sunkaus šalutinio poveikio.

„Mes dažniausiai naudojame tokį vaistą – gleomiciną. (Jis – LRT.lt) seniai naudojamas, žinomas vaistas, ypatingai plaučių vėžiui gydyti. Tai šio vaisto efektyvumą mes galime pakelti 1000 kartų“, – aiškina VDU Mokslų fakulteto profesorius dr. Saulius Šatkauskas.

Europoje yra apie 150 klinikų, kur šis metodas taikomas onkologinėms ligoms gydyti. Lietuvoje taip gydyti tik keli pacientai. Platesniam taikymui reikia išsamesnių tyrimų.

Mokslininkai sako, šis metodas tiktų ir skiepijant nuo COVID-19, taip išvengiant papildomų vakcinoje esančių cheminių medžiagų.

„Reikėtų nuogos RNR, kuri nesujungta su jokiomis cheminėmis medžiagomis. Ją reikėtų injekuoti į raumenį ir tą vietą paviekti elektriniu lauku. (Tai būtų – LRT.lt) panašiai kaip dar vienas adatos dūris, nebūtų skausmingas“, – pasakoja dr. S. Šatkauskas.

Elektrinių laukų poveikį mokslininkai bando pritaikyti ir maisto pramonėje. Nustatyta, kad taip paveikus pieną, bakterijų gyvybingumas sumažinamas tūkstančiais kartų. Tačiau skirtingai nei apdorojant termiškais, temperatūra pakyla tik minimaliai, tad naudingosios medžiagos išlieka.

„Neveikiame temperatūras, bet veikiame elektriniais laukais. Tai pienas lieka sveikas, tas pats gali būti ir su sultimis“, – tikina VDU Gamtos mokslų fakulteto mokslininkas dr. Paulius Ruzgys.

Anot mokslininkų maisto pramonėje poveikį elektros laukais jau taiko Vokietijos gamintojai. Platesnį naudojimą stabdo investicijos į technologijas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!