Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/75519/vilniaus-universitete-ikurta-dirbtinio-intelekto-laboratorija/spausdinti/

Vilniaus universitete įkurta Dirbtinio intelekto laboratorija

Publikuota: 2020-11-20 19:21
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Vis dažniau susiduriame su automatizuotais sprendimais, kurie sukuria dinaminę ir nuolat besivystančią mokslo ir technologijų aplinką, naujais iššūkiais, ieškant tikslesnių ir efektyvesnių dirbtinio intelekto sprendimų. Šiems uždaviniams spręsti reikalingos gilesnės teorinės ir praktinės žinios, speciali įranga. Todėl Vilniaus universiteto (VU) Matematikos ir informatikos fakulteto tarybos sprendimu, Duomenų mokslo ir skaitmeninių technologijų institute įkurta Dirbtinio intelekto laboratorija.

E. Kurausko nuotr.
E. Kurausko nuotr.

„IT sektoriuje veikiančios įmonės nuolat konkuruoja dėl kvalifikuotų darbuotojų. Dirbtinis intelektas ir didelių duomenų tyryba – technologijos, kurios dabar aktyviai prisideda prie naujų ir esamų produktų ir procesų tobulinimo“, – įsitikinęs Dirbtinio intelekto laboratorijos vadovas dr. Virginijus Marcinkevičius.

Bendradarbiaujant su UAB „Neurotechnology“ įkurtos laboratorijos tikslas – žinių praktinis pritaikymas sprendžiant aktualias mokslo ir technologijų taikymo problemas, susijusias su dirbtiniu intelektu, mašininiu mokymusi, automatizavimo ir robotikos technologijomis. Tikimasi, kad Dirbtinio intelekto laboratorija taps tarptautinio lygio taikomojo kompiuterių mokslo centru, vienijančiu mokslo ir verslo interesus, vystant ir plėtojant dirbtinio intelekto metodus ir technologijas, ugdančiu tarptautinio lygio specialistus darbui dirbtinio intelekto tyrimų ir taikymų srityse.

„Sudentai galės prisidėti prie šių produktų ir paslaugų kūrimo ir tobulinimo atliekant praktikas, bakalauro ar magistro baigiamuosius darbus, vadovaujami Matematikos ir informatikos fakulteto mokslininkų, atlikti taikomuosius mokslinius tyrimus, kuriuose naudojami dirbtinio intelekto, mašininio mokymosi metodai, automatizavimo ir robotikos technologijos, tęsti pradėtus tyrimus doktorantūroje“, – sako dr. V. Marcinkevičius.

Dirbtinio intelekto laboratorijos darbas bus nukreiptas į kompetencijų dirbtinio intelekto srityje ugdymą fakulteto viduje ir išorėje, bendraujant su verslu ir valstybinėmis organizacijomis. Dirbtinio intelekto laboratorijoje dirbantys mokslininkai sieks vykdyti projektus su verslo organizacijomis, kurie būtų aktualūs mokslui ir skatints inovacijas versle.

Laboratorijos vadovo teigimu, dirbtinio intelekto tematika – plati, kuriamos sitemos ir programinė įranga, kuri geba atlikti mokymosi, sprendimų priėmimo ar vertinimo užduotis, analizuoja vaizdus ir natūralią žmogaus kalbą bei padeda automoatizuoti standartinius procesus.

„Kiekviename žymesniame universitete, galima rasti laboratoriją ar net kelias, kurios dirba su įvairiomis dirbtinio intelekto problemomis – „MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory“, „Oxford Machine Learning Research Group“, „Berkeley AI Research Lab“. Vilniaus universitetas siekdamas būti regiono lyderiu, taip pat aktyviai prisidės prie šios srities vystymo“, – sako V. Marcinkevičius.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!