Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/75493/saturno-palydovas-titanas-darosi-vis-idomesnis/spausdinti/

Saturno palydovas Titanas darosi vis įdomesnis

Publikuota: 2020-11-19 13:52
Tematika: Mokslo naujienos
Autorius: Kastytis Zubovas
Inf. šaltinis: „Konstanta 42“

Saturno palydovas Titanas darosi vis įdomesnis – jo atmosferoje aptikta ciklopropenilideno molekulių. Šie junginiai, sudaryti iš trijų anglies ir dviejų vandenilio atomų, yra ypač reaktyvūs, tad anksčiau aptikti tik tarpžvaigždinėje erdvėje, šaltų dujų telkiniuose molekuliniuose debesyse.

Saturno mėnulis Titanas. NASA nuotr.
Saturno mėnulis Titanas. NASA nuotr.

Atmosferose jų dar nebuvo aptikta, bet Titane jų šiek tiek egzistuoja viršutiniuose atmosferos sluoksniuose, kur nedaug kitų junginių, su kuriais ciklopropilenidenai galėtų sureaguoti.

Anglies atomai šioje molekulėje sudaro trikampį, taigi molekulė yra ciklinė; tai tik antroji ciklinė molekulė, aptikta Titane; pirmoji buvo benzenas, turintis šešių anglies atomų žiedą. Benzenas yra daugybės organinių reakcijų Žemėje pagrindas; ciklopropilenidenas gyvybinėse reakcijose nedalyvauja, bet gali būti reikšmingas panašaus reakcijų ciklo komponentas Titane.

Apskritai Titane randama daug įvairių junginių, kurie gali vykdyti sudėtingas chemines reakcijas ir gal net duoti pradžią gyvybei, labai besiskiriančiai nuo žemiškosios. Tai viena iš priežasčių, kodėl NASA planuoja dedikuotą misiją šiam palydovui tirti – „Dragonfly“ (liet. „Laumžirgis“) turėtų išskristi 2027-aisiais.

Tyrimo rezultatai „arXiv“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!