Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/75472/mokslininkai-kuria-toro-kuji-prietaisas-zaiba-pagautu-ir-nukreiptu-jo-smugi-norima-kryptimi/spausdinti/

Mokslininkai kuria Toro kūjį: prietaisas žaibą pagautų ir nukreiptų jo smūgį norima kryptimi

Publikuota: 2020-11-17 17:08
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Tarptautinė tyrėjų grupė teigia, kad žaibo smūgiams valdyti galėtų būti naudojami maži lazeriai. Technologija veiktų panašiai kaip legendinis Toro kūjis Mjölnir.

„Pasirodo, kad norint sugauti žaibą, nereikia didelio intensyvumo lazerių, net ir tokio mažo intensyvumo, kaip jūsų rodomasis lazeriukas, pilnai pakaks“, – sakė Andrey Miroshnichenko, Naujojo Pietų Velso universiteto Kanberoje, Australijoje, mokslininkas.

Mokslininkai kuria Toro kūjį: prietaisas žaibą pagautų ir nukreiptų jo smūgį norima kryptimi
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Komanda teigia, kad tai jau išbandyta laboratorijose, naudojant prietaisus, vadinamus tuščiaviduriais lazeriais, kurie iš tikrųjų sukuria šviesos vamzdį. Šie lazeriai gali trumpam sutraukti audros debesis ir sukelti žaibus, kaitindami ore esančias mikrodaleles.

Didelės galios lazeriai padarė procesą ne tik brangų ir sunkiai nuspėjamą, bet ir pavojingą. Tačiau remiantis nauju komandos tyrimu, publikuotu praėjusį mėnesį žurnale „Nature Communications“, idėja gali veikti taip pat gerai naudojant mažo intensyvumo rodomuosius lazeriukus.

„Naudojant kelių šimtų milivatų galios lazerio spindulį, elektrinių krūvių ore „iškrovos riba“ galėtų būti sumažinta 30 procentų, leidžianti jiems nukreipti žaibus „išilgai“ iš anksto nustatytame oro kelyje“.

„Įsivaizduokite, kai elektros iškrova leis sugauti žaibus ir nukreipti juos į saugius taikinius taip sumažinant gaisrų riziką“, – naujienų agentūrai AFP sakė Australijos nacionalinio universiteto tyrėjas Vladlen Shvedov.

Skamba įspūdingai, tiesa?

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!