Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/75062/astronomai-stebejo-kaip-juodoji-skyle-susmulkino-zvaigzde-i-spagecius/spausdinti/

Astronomai stebėjo, kaip juodoji skylė susmulkino žvaigždę į „spagečius“

Publikuota: 2020-10-19 11:46
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Vienai juodajai skylei pietums buvo patiekta žvaigždinių spagečių, o astronomai galėjo stebėti šį už 215 mln. šviesmečių esančioje Eridano žvaigždyno spiralinėje galaktikoje vykusį įvykį, rašo CNN.

Astronomai stebėjo, kaip juodoji skylė susmulkino žvaigždę į „spagečius“
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Per teleskopus Čilėje įsikūrusioje Europos pietinėje observatorijoje (ESO) astronomai stebėjo, kaip supermasyvi juodoji skylė surijo ir sudraskė žvaigždės šviesą. Nors atrodo, kad visa tai vyko be galo toli, tai buvo artimiausi astronomų iki šio stebėti mirštančios žvaigždės žybsnių spazmai.

Reiškinys, kurio liudininkais astronomai tapo, buvo žvaigždės „spagetifikacija“.

„Kai nelaiminga žvaigždė per daug priartėja prie galaktikos centre esančios supermasyvios juodosios skylės, nepaprastai stipri juodosios skylės traukos jėga suskaido žvaigždę į plonytes materijos gijas“, – savo pranešime rašo tyrimo bendraautorius, ESO mokslinis bendradarbis Santjage Thomasas Weversas. Tyrimą Th. Weversas vykdė Kembridžo universiteto Astronomijos institute.

Kai šios plonytės žvaigždžių medžiagos gijos įsiurbiamos į juodąją skylę, jos išskiria ryškų energijos žybsnį, kurį ir stebėjo astronomai.

Spagetifikacijos atvejus retai kada pasiseka pamatyti, todėl juos labai sunku tyrinėti. Tačiau šį kartą mokslininkai Didįjį Europos pietinės observatorijos teleskopą ir Naujųjų technologijų teleskopą buvo nukreipę reikiama linkme, nes praėjusiais metais netoli šios supermasyvios juodosios skylės buvo pastebėję naują žybsnį.

Nors žūstančios žvaigždės šviesa buvo nepaprastai ryški, mokslininkams nebuvo itin lengva ją tirti, nes įvykio metu pasklidusios dulkės ir nuolaužos dengė vaizdą. Energija, kuri išsiskyrė juodajai skylei „pietaujant“, nusviedė žvaigždės nuolaužas, sudarydama kažką panašaus į širmą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!