Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/74968/tarsi-is-detektyvinio-serialo-jau-visai-greitai-bus-galima-nustatyti-ir-pirstu-atspaudu-amziu/spausdinti/

Tarsi iš detektyvinio serialo – jau visai greitai bus galima nustatyti ir pirštų atspaudų amžių

Publikuota: 2020-10-12 09:24
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Nusikaltimo vietoje palikti pirštų atspaudai gali padėti įrodyti, kad nusikaltimą padarė būtent tas įtariamasis. Tačiau tyrimui padėtų ir tai, jei nusikaltimo vietos tyrėjai žinotų, kada pirštų atspaudai buvo palikti. Ir jau visai netolimoje ateityje tai bus įmanoma.

© Arnij (CC BY-SA 3.0) | commons.wikimedia.org
© Arnij (CC BY-SA 3.0) | commons.wikimedia.org

Iš tikrųjų, filmai dažnai perdėtai pirštų atspaudams suteikia labai didelę svarbą. Taip, žmogaus pirštų atspaudai yra unikalūs, tačiau jie taip pat yra labai panašūs vieni į kitus. Be to, dauguma nusikaltimo vietose randamų pirštų atspaudų yra tik daliniai arba stipriai iškraipyti. Kita vertus, pirštų atspaudai iš tikrųjų padeda identifikuoti nusikaltėlį – sunku gintis, kad ten nebuvai, kai kriminalistai tau rodo būtent toje vietoje aptiktus pirštų atspaudus, kurie idealiai sutampa su taviškiais.

Tada lieka gintis, kad ten buvai prieš nusikaltimą – tai seni pirštų atspaudai. Ir žinote ką? Nusikaltimo vietų tyrėjai negali nustatyti tikslaus pirštų atspaudų amžiaus. Bet galbūt šią problemą dabar pavyks išspręsti.

Pirštų atspaudai ant įvairių paviršių lieka dėl to, kad žmogaus pirštai yra padengti natūraliais odos riebalais. Mūsų oda pati save sutepa, taip apsaugodama savo paviršių ir užkirsdama kelią išsausėjimui. Tas plonas riebalų sluoksnis pirštais gali būti prispaudžiamas prie įvairių lygių paviršių, palikdamas tą unikalų (ar beveik unikalų) raštą, kuris ir yra surenkamas tiriant nusikaltimą. Tačiau mokslininkai teigia, kad galima tirti ir pačius riebalus. Taip, jų ant paviršių yra visai mažai, tačiau jų gali pakakti, kad būtų nustatyta, kiek laiko sąveikavo su ore esančiu ozonu.

Mokslininkai pasikvietė tris žmones dalyvauti tyrime. Jie, žinoma, mokslo vardan turėjo paaukoti savo pirštų atspaudus. Pasitelkę masių spektrometrijos metodą mokslininkai galėjo nustatyti, kaip sparčiai yra kiekvieno tyrimo dalyvio trigliceridai – odos išskiriami riebalai, kuriuos ardo ore esantis ozonas. Vieno tyrimo dalyvio pirštų atspauduose palikti trigliceridai iro žymiai greičiau nei kitų, tačiau mokslininkai įsitikino, kad šis metodas padeda nustatyti pirštų atspaudų amžių.

Tai reiškia, kad aptikus įtariamąjį ir patvirtinus, kad nusikaltimo vietoje yra jo pirštų atspaudai, galima atlikti tyrimus, kurie nustatys tų atspaudų amžių, patvirtindami arba paneigdami įvairias versijas. Geriausia tai, kad masių spektrometrijos metodas nesugadina piršto atspaudo pavyzdžio. Ir net nesvarbu, kad jis yra padengtas dulkėmis, skirtomis pirštų atspaudų paėmimui.

Tiesa, būtina pabrėžti, kad tai – tik pati šių tyrimų pradžia. Mokslininkai nori pradėti kur kas didesnio masto tyrimus, kurie patvirtintų šio metodo patikimumą ir apibrėžtų tikslias technikas, kuriomis vėliau galėtų pasikliauti nusikaltimų vietų tyrėjai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!