Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/74680/mokslininkai-sako-kad-yra-du-budai-apskaiciuoti-paros-trukme-musiske-yra-ilgesne/spausdinti/

Mokslininkai sako, kad yra du būdai apskaičiuoti paros trukmę – mūsiškė yra ilgesnė

Publikuota: 2020-09-22 13:35
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Kiek laiko Žemei trunka apsisukti 360 laipsnių? Ne visai 24 valandas, tiksliau – 23 valandas ir 56 minutes, rašo „Business Insider“.

Tačiau kadangi Žemė nuolat sukasi aplink Saulę, kai planeta apsisuka 360 laipsnių, į Saulę nukreiptas vis kitas Žemės kampas. Tam, kad Saulė pasiektų lygiai tą pačią padėtį danguje, Žemė turi pasisukti dar 1 laipsniu.

Mokslininkai sako, kad yra du būdai apskaičiuoti paros trukmę – mūsiškė yra ilgesnė
„YouTube“ stopkadras

Štai kaip žmonės yra nusprendę skaičiuoti paras: ne pagal tikslų Žemės sukimąsi, bet pagal Saulės padėtį danguje.

Techniškai, tai du skirtingi parų tipai. Para, išmatuota pagal Žemės apsisukimą 360 laipsnių kampu, vadinama siderine para. Para, matuojama remiantis Saulės padėtimi danguje, vadinama Saulės para. Pastaroji yra keturiomis minutėmis ilgesnė nei siderinė, jos trukmė yra 24 valandos, kaip mes ir įpratę.

Planetų mokslininkas James’as O’Donoghue teigė „Business Insider“, kad jei Žemė nesisuktų aplink Saulę, abu parų tipai būtų vienodi. Jis sukūrė animaciją, parodančią, kaip tai veikia.

Kadangi mes laiką matuojame Saulės paromis, metuose susidaro 365 dienos. Tačiau iš tikrųjų Žemė visiškai apsisuka aplink savo ašį 366 kartus per metus.

Kaip „Business Insider“ aiškino J. O‘Donoghue, jei laikytumėmės siderinės paros skaičiavimo, Saulė kiekvieną dieną pakiltų 4 minutėmis anksčiau. Po pusės metų ji pakiltų 12 valandų anksčiau, nei mes esame įpratę.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!