Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/74645/isibroveliai-i-jusu-namus-gali-patekti-tiesiog-pasiklause-spynos-keliamo-garso/spausdinti/

Įsibrovėliai į jūsų namus gali patekti tiesiog pasiklausę spynos keliamo garso

Publikuota: 2020-09-18 19:38
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Kai stovite prie bankomato ir aplink yra įtartinų žmonių, ranka pridengiate vedamą PIN kodą. Lygiai taip pat atsargiau įvedate slaptažodžius, jei šalia yra kas nors, kam jie galėtų rūpėti. O kaip su jūsų namų raktais? Ar ne laikas būtų pradėti dainuoti kaskart, kai atrakinate savo namus?

Spynos schema
Spynos schema

Filmuose tikrai esate matę scenų, kuomet herojus nukopijuoja savo priešininko raktą - iš pradžių jis įspaudžiamas į plastiliną, pagaminama vaškinė rakto kopija, kuri vėliau panaudojama tikram metaliniam raktui pagaminti. Žinoma, paprastas fizines spynas įmanoma atrakinti ir visai be raktų, bet ar žinojote, kad tai gali būti ir hakerių darbas?

Ne, kompiuterių asai negali įsilaužti į fizinę jūsų namų spyną. Tiesiog Singapūro universiteto mokslininkai išsiaiškino, kad rakto kopijos gamybai nereikia tos fizinės formos - pakanka atrakinamos spynos garso. Technologija, vadinama „SpiKey“ yra tiesiog gąsdinančiai paprasta, nors jai ir reikia specializuotos programos.

Be to, blogo linkinčiam žmogui reikia stovėti kur nors šalia, kai durys yra atrakinamos, nes reikia įrašyti tą metalo judėjimo, trinties garsą. Tiesa, tai galima apeiti - prie durų galima įrengti mikrofoną arba galima įsilaužti į paties žmogaus išmanųjį telefoną ir garsą įrašyti taip. Geros kokybės garsas nėra būtinas.

Populiariausiose spynose yra eilė judančių, spyruokliuojančių strypelių - dažniausiai jų yra 5 arba 6. Rakto kontūrai juos pastumia į iš anksto numatytą tvarką, kuri sulygiuoja tų strypelių pjūvius ir leidžia pasukti spynos cilindrą. Kai rakinate duris, kišamas raktas skleidžia garsą, judindamas kiekvieną iš tų strypelių. Kadangi visi jie yra pagaminti iš to paties metalo, specializuota programinė įranga gali nuspėti kiekvieno strypelio ilgį tiesiog lygindama girdimus garsus.

Programa padeda nustatyti rakto formą ir vėliau tereikia jį pasigaminti 3D spausdintuvu. Tai nėra labai sudėtinga, nors Singapūro mokslininkai guodžia, jog įprastai vagys neturi tokios programinės įrangos ar žinių, kad tuo galėtų pasinaudoti.

Be to, yra ir kitų trikdžių. Apdilę raktai, nebeturintys aštrių briaunų, nebekelia tokio ryškaus garso. Kai kurie žmonės raktą į spyną apskritai kiša per lėtai, kad būtų girdimas garsas. O tos vietos, į kurias laužtis apskritai verta naudojant retą programinę įrangą, dažniausiai turi geresnes, šiuolaikiškesnes spynas.

Kita vertus, tai nėra vienintelis būdas nukopijuoti žmogaus namų raktus. Daugeliu atveju pakanka tik nuotraukos. Vėlgi, tam reikės šiek tiek žinių - reikia išmanyti skirtingus raktų profilius. Tačiau nuotraukos gali pakakti norint pasigaminti kieno nors namų raktus. Siekdami sumažinti pėdsakų skaičių, vagys raktus gali spausdinti savo namuose mėgėjiškais 3D spausdintuvais.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!