Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/74644/keistasis-asteroidas-bennu-kodel-jo-pavirsius-toks-grubus/spausdinti/

Keistasis asteroidas Bennu – kodėl jo paviršius toks grubus?

Publikuota: 2020-09-19 13:07
Tematika: Mokslo naujienos
Autorius: Kastytis Zubovas
Inf. šaltinis: „Konstanta 42“

Asteroidas Bennu, kurį tyrinėja NASA zondas „Osiris-Rex“, uždavė daug klausimų. Pirmasis iš jų – kodėl asteroido paviršius toks grubus?

© commons.wikimedia.org
© commons.wikimedia.org

Iki zondui priartėjant mokslininkai tikėjosi rasti asteroidą, padengtą smulkaus regolito – dulkių – sluoksniu, tačiau Bennu paviršių dengia stabūs rieduliai. Per beveik dvejus metus trunkantį asteroido tyrimų periodą „Osiris-Rex“ užfiksavo daugybę smiltelių, pakylančių nuo asteroido paviršiaus.

Naujuose tyrimuose pristatoma šių smiltelių analizė ir ieškoma atsakymo į klausimą, kas sukelia asteroido paviršiaus aktyvumą.

Dauguma smiltelių nuo asteroido paviršiaus kyla taip lėtai, kad nukrenta atgal, nors kai kurios net kelias dienas plevena orbitoje aplink asteroidą. Dalis pabėga iš jo visiškai. Vidutiniškai smiltelės yra mažesnės nei centimetro skersmens, o jų dydžių pasiskirstymas neblogai atitinka šiluminio skeldėjimo modelį.

Pagal šį modelį, dalelės atplyšta nuo asteroido todėl, kad jam sukantis kiekvienas paviršiaus taškas reguliariai įkaista ir atvėsta, tad plečiasi ir traukiasi, ir taip uolienos vis skilinėja.

Alternatyvi smiltelių išmetimo hipotezė – mikrometeoroidų smūgiai – taip pat negali būti atmesta.

Tyrimo rezultatai publikuojami specialiame „JGR Planets“ numeryje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!