Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/74510/mokslininkai-kuria-naujoviska-svaresni-kura-raketoms/spausdinti/

Mokslininkai kuria naujovišką, švaresnį kurą raketoms

Publikuota: 2020-09-09 09:44
Tematika: Mokslo naujienos
Autorius: Kastytis Zubovas
Inf. šaltinis: „Konstanta 42“

Šiandieninės raketos yra varomos specialiu kuru, dažnai gaminamu iš naftos produktų. Daugelis energiją teikiančių reakcijų atmosferoje palieka įvairių teršalų, tarp jų – ir anglies dvideginio. Taigi egzistuoja ne viena iniciatyva, kuria bandoma sumažinti anglies turinčių junginių naudojimą kosmoso pramonėje.

© commons.wikimedia.org
© commons.wikimedia.org

Viena galimybė yra naudoti metalo dulkes – jos gali užsidegti ir degti gana energingai, pakaitintos iki tinkamos temperatūros. Vienintelis reakcijos produktas yra rūdys, kurias lengva surinkti ir atgal išgryninti į metalą. Pagrindinė tokio kuro problema – Žemėje dulkės sukrenta į gumulus, kurie dega labai netolygiai, todėl sunku kontroliuoti reakcijos eigą. Bet mikrogravitacijos sąlygomis šios problemos nebelieka.

Neseniai toks kuras buvo išbandytas vykdant Europos kosmoso agentūros projektą PERWAVES – santrumpa reiškia „prasismelkiančios reakcijos-difuzijos bangos“. 2017 ir 2019 metais atliktų bandymų metu pavyko užfiksuoti tvarkingą degimo bangos judėjimą per metalo dulkių bandinį – tai yra svarbus žingsnis kontroliuojamo degimo link.

Bandymų metu ieškoma tinkamo dulkių dydžio bei dulkių ir deguonies mišinio proporcijų, kurios užtikrintų geriausią degimą. Po šių sėkmingų eksperimentų, mėginius ketinama tyrinėti Tarptautinėje kosminėje stotyje, o vėliau jie gali tapti svarbia kosminių skrydžių dalimi.

Tyrimo rezultatai publikuojami „Acta Astronautica“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!