Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/74351/nasa-perspejo-del-anomalijos-zemes-magnetiniame-lauke/spausdinti/

NASA perspėjo dėl anomalijos Žemės magnetiniame lauke

Publikuota: 2020-08-31 20:49
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©tv3.lt
Inf. šaltinis: tv3.lt

NASA neseniai perspėjo dėl anomalių Žemės magnetinio lauko pokyčių. Dėl anomalijų, kurios pastebėtos virš Pietų Amerikos, gali kilti trikdžių gaunant palydovų duomenis, sutrikti orlaivių kompiuterinės sistemos.

NASA perspėjo dėl anomalijos Žemės magnetiniame lauke
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr,

Amerikiečių mokslininkai paaiškino, kad magnetinio lauko, kuris atlieka Žemės skydo nuo Saulės funkciją, anomalijos pastebėtos virš Pietų Amerikos ir pietinės Atlanto vandenyno dalies. Pastebėta, kad šioje teritorijoje magnetinis laukas yra gerokai silpnesnis, todėl saulės dalelės gali prasiskverbti arčiau Žemės paviršiaus. Jų skleidžiama spinduliuotė gali sugadinti lėktuvų kompiuterines sistemas ar trikdyti palydovų duomenų rinkimą.

Šiuo metu ši anomalija nesukelia regimo poveikio kasdieniam mūsų gyvenimui, tačiau NASA stebėjimai rodo, kad ji plečiasi vakarų kryptimi, o apsauginio lauko poveikis silpsta. Maža to, anomalijos apimta sritis skiriasi į dvi „įtakos zonas“, o tai sukelia papildomas problemas palydovų priežiūros programų kūrėjams, aiškina mokslininkai.

Pietų Atlanto anomalija atsirado dėl dviejų Žemės branduolio ypatybių: jos magnetinės ašies nuokrypio ir išsilydžiusių metalų srauto jos išorinio branduolio viduje, tvirtinama NASA pranešime.

„Nepaisant to, kad Pietų Atlanto anomalija juda lėtai, ji išgyvena tam tikrus morfologinius pokyčius, todėl svarbu tęsti stebėjimus ir vykdyti misijas“, – cituojamas NASA geofizikas Terry Sabaka išplatintame pranešime. Mokslininkų manymu, šie stebėjimai leistų jiems geriau suprasti Žemės branduolio procesus ir tai, kaip jie paveiks kitus planetos procesus.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!