Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/74083/mokslininkai-sukure-dirbtine-oda-medziagas-atpazistancia-greiciau-nei-zmogaus-nervu-sistema/spausdinti/

Mokslininkai sukūrė dirbtinę odą, medžiagas atpažįstančią greičiau nei žmogaus nervų sistema

Publikuota: 2020-08-10 09:05
Tematika: Mokslo naujienos
Autorius: Živilė Raškauskaitė
Inf. šaltinis: LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

Singapūro mokslininkai sukūrė dirbtinę odą, galinčią atpažinti paviršiaus struktūrą. Kol kas išradimas išbandomas tik laboratorijoje, tačiau tikimasi, kad netrukus dirbtine oda bus galima padengti protezus ir taip galūnių netekusiems žmonėms sugrąžinti lytėjimo pojūtį.

Mokslininkai sukūrė dirbtinę odą, medžiagas atpažįstančią greičiau nei žmogaus nervų sistema
LRT stopkadras.

Nacionalinio Singapūro universiteto mokslininkų sukurtame dirbtinės odos lopinėlyje įmontuota apie šimtą nedidelių jutiklių.

Jie informaciją apdoroja greičiau nei žmogaus nervų sistema, todėl akimirksniu gali atpažinti palietusios medžiagos struktūrą.

„Žmonės norėdami atpažinti paviršiaus faktūrą, turi jį perbraukti pirštu. Ši sistema atpažįsta paviršių vos prisilietus. Tad šią sukurtą odą – itin sunku apgauti, ypač dėl to, kad dirbtinio intelekto algoritmai labai greitai mokosi“, – sako Benjamin Tee, Singapūro nacionalinio universiteto profesorius

Dirbtiniu intelektu paremta sistema gali atpažinti apie 30 skirtingų paviršių. Dvejus metus kurtas išradimas brailio raštą skaito 90 procentų tikslumu.

Tai tik tyrimų pradžia.

Komanda siekia sukurti galūnių protezus, atpažįstančius ne tik daikto formą ir paviršiaus faktūrą, bet ir temperatūrą. Taip pat tikimasi, kad galiausiai protezai galės atpažinti skausmą.

„Praradę lytėjimo pojūtį žmonės sustingsta, tai patiria visi nešiojantys protezus. Jie negali jausti pasaulio taip, kaip mes. Sukūrus dirbtinę odą jų protezams, žmonės laikydami kito asmens ranką justų šilumą, jos švelnumą, spaudimo stiprumą“, – Benjamin Tee.

Mokslininkų komandos lyderis pasakoja, kad išradimą įkvėpė fantastinė kino saga „Žvaigždžių Karai“. Lukui Skaivokeriui netekus dešinės rankos, šią pakeitė išmanus protezas, kuriuo pagrindinis veikėjas juto ir prisilietimą, ir skausmą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!