Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/74070/dirbtinis-intelektas-sritis-kuri-savo-piko-dar-nepasieke/spausdinti/

Dirbtinis intelektas – sritis, kuri savo piko dar nepasiekė

Publikuota: 2020-08-09 07:50
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

„Daugeliui dirbtinis intelektas (DI) asocijuojasi su filmų brukamais protingais, tačiau pavojingais robotais-mašinomis, keliančiais grėsmę žmonių egzistencijai, tačiau oficiali sąvoka gana greitai nuleidžia ant žemės“, – teigia Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Informatikos fakulteto prof. dr. Tomas Krilavičius ir paaiškina, kad DI – tai sistemos, kurios demonstruoja protingą ir sumanų elgesį. Kitaip tariant, tai kompiuterių mokslo šaka, kuri orientuota į mašinų kūrimą, kurios gali imituoti rutininį, kūrybiškumo nereikalaujantį elgesį, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Dirbtinis intelektas – sritis, kuri savo piko dar nepasiekė
Asociatyvi nuotr.

„Dirbtinis intelektas gali padėti išspręsti daug įvairių uždavinių, ypač tokių, kuriuose atliekami panašūs, pasikartojantys veiksmai, reikalaujantys mažai kūrybingumo – pavyzdžiui, balso įrašų transkribavimas, nesklandumų ir gedimų identifikavimas, tikslesnis skalbimo mašinos ar kavos aparato valdymas, prekių poreikio prognozavimas, krovinių pervežimo kaštų prognozavimas, geriausio maršruto parinkimas ir pan. Tokių sprendimų taikymas leidžia žmonėms dirbti labiau kūrybingus darbus, priimti sprendimus, o rutinines veiklas palikti mašinoms, taip išvengiant nuobodulio ir pervargimo sukeltų klaidų“, – konkrečius pavyzdžius vardina mokslininkas.

T. Krilavičius yra ne tik VDU Informatikos fakulteto Taikomosios informatikos katedros vedėjas, bet ir Baltijos pažangių technologijų instituto vyriausiasis mokslininkas, NATO Mokslo ir technologijų organizacijos (angl. STO – Science and Technology Organization) darbo grupės, dirbančios su dirbtiniu intelektu, narys. Jo teigimu, dirbtinio intelekto sistemos gali atlikti užduotis, kurioms reikalingas žmonių protas, todėl tikslesnis terminas būtų „mašininis mokymas“, ar šiuo metu populiarėjantis pavadinimas „gilusis mokymas“.

VDU Informatikos fakultetas yra tarp lyderiaujančių tyrinėjant dirbtinį intelektą

Profesorius pripažįsta, kad dirbtinio intelekto sritis dar nepasiekė savo piko ir joje tirti bei eksperimentuoti tikrai yra ką. Siekiant tobulėjimo DI srityje, VDU Informatikos fakultete veikia Intelektualių sistemų laboratorija, įjungta į Europos dirbtinio intelekto tyrimų laboratorijų konsorciumą CLAIRE. Joje atliekami įvairūs dirbtinio intelekto moksliniai ir taikomieji tyrimai, projektiniai darbai.

VDU Informatikos fakulteto atstovai doc. dr. Darius Amilevičius ir prof. dr. Tomas Krilavičius dalyvavo Ekonomikos ir inovacijų ministerijos suburtoje ekspertų grupėje, kuri sukūrė Lietuvos dirbtinio intelekto strategiją. Strategijoje atskleista, kad VDU yra vieni iš lyderių tarp Lietuvos mokslo ir studijų institucijų Dirbtinio intelekto tyrimų srityje.

VDU Informatikos fakulteto dekanė doc. dr. Daiva Vitkutė-Adžgauskienė vardija ir kitus fakulteto pasiekimus: „Fakulteto mokslininkai dalyvauja The Human Brain FP7 projekte, Lietuvių kalbos teksto sintaksinės-semantinės analizės informacinės sistemos viešųjų paslaugų vystymo projekte SEMANTIKA 2 ir kituose su DI tyrimais susijusiuose projektuose“, – pasakoja IF dekanė ir priduria, kad DI mokslinių tyrimų ir taikomuosiuose projektuose aktyviai dalyvauja ir fakulteto studentai, kurie įvertinami ir už universiteto ribų. „Už dirbtinio intelekto tematikos darbus Lietuvos Mokslų akademijos aukštųjų mokyklų studentų mokslinių darbų konkurso nugalėtojomis tapo VDU studentės – Monika Briedienė ir Dovilė Kuizinienė. Kiti VDU studentai – Karolis Lašas ir Gabrielė Kasputytė buvo apdovanoti už geriausią stendinį pranešimą tarptautinėje konferencijoje „Duomenų analizės metodai programinėms sistemoms“ (Data Analysis Methods for Software Systems)“, – paskutinius studentų pasiekimus vardija D. Vitkutė-Adžgauskienė.

VDU Informatikos fakultetas taip pat bendradarbiauja su Lietuvos įmonėmis kuriant įvairius sprendimus, naudojančius DI, pavyzdžiui, kartu su „UAB TokenMill“ kuria kalbos technologijų sprendimus, su „Ooniq“ taiko DI savitarpio draudime, ir t.t.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!