Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/73973/europos-universitetu-aljansui-arqus-skirti-2-milijonai-euru/spausdinti/

Europos universitetų aljansui „Arqus“ skirti 2 milijonai eurų

Publikuota: 2020-07-31 09:26
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Paraišką paramai gauti pateikusiam aljansui „Arqus“ pagal programos „Horizontas 2020“ Europos universitetų mokslinių tyrimų ir inovacijų aspektą skirti 2 milijonai eurų trejų metų laikotarpiui partnerių bendradarbiavimui mokslinių tyrimų ir inovacijų srityje skatinti. Įgyvendindamas šį projektą „Arqus“ siekia stiprinti aljanso veiksmus, susijusius su mokslinių tyrimų ir inovacijų aspektu, ir spręsti dabartines pasaulines visuomenės problemas, aktyviau vykdydamas bendrus mokslinius tyrimus, pasižyminčius kompetencijos, atvirumo, skaidrumo ir veiksmingo bendradarbiavimo su visuomene siekiu.

Remdamasis atlikta stipriųjų savybių analize, ankstesnio bendradarbiavimo patirtimi ir bendrais strateginiais mokslinių tyrimų interesais, aljansas daugiausia dėmesio skirs dirbtinio intelekto, skaitmeninimo ir žaliojo kurso, klimato kaitos sritims, kurios yra universalios prioritetinės sritys, kalbant apie glaudesnį mokslinį bendradarbiavimą, išsiskiriantį savo tarpdisciplininiu pobūdžiu.

„Arqus“ yra gavęs ir 5 milijonų eurų finansavimą, kurį aljansui, kaip vienam iš pirmųjų 17 Europos universitetų tinklų iniciatyvos aljansų, suteikė programa „Erasmus+“. Pasinaudojant šiomis lėšomis bus prisidedama prie Europos universitetų mokslinių tyrimų ir inovacijų pertvarkos, kuri vykdoma užtikrinant sinergiją su universitetų švietimo aspektu.

Vykdant projektą „Arqus moksliniai tyrimai ir inovacijos“ yra susitelkiama ties trimis pagrindiniais iššūkiais, susijusiais su tikslu kurti sąlygas, kurios yra reikalingos tvariam, glaudesniam bendradarbiavimui skatinti. Pirmasis iššūkis – „Bendri moksliniai tyrimai ir inovacijos“ (Joint Science and Innovation), kuriam keliamas tikslas suburti „Arqus“ mokslinių tyrimų bendruomenę ir parengti veiksmų gaires dėl pertvarkų kompetencijos. Antrasis – „Naujas požiūris į mokslinius tyrimus“ (New Perspectives on Research), siekiantis stiprinti žmogiškąjį kapitalą pasitelkdamas alternatyvius vertinimo ir pripažinimo metodus ir iš naujo apsvarstyti informacijos sklaidos procesus, ypatingą dėmesį skiriant socialiniams ir humanitariniams mokslams bei menams. Trečiuoju iššūkiu „Atvirumas visuomenei“ (Open to Society) siekiama susitelkti ties kultūriniais pokyčiais, sukeltais atviro ir į piliečius orientuoto mokslo.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!