Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/73918/praleidziant-maziau-laiko-prie-ekranu-galima-sumazinti-mirties-rizika/spausdinti/

Praleidžiant mažiau laiko prie ekranų, galima sumažinti mirties riziką

Publikuota: 2020-07-28 12:23
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Sumažinus televizijos ir kitų vaizdo įrašų žiūrėjimą iki dviejų valandų per dieną galėtų pagerinti sveikatą, rodo tyrimas. Per dieną prie ekranų praleidžiant tik dvi valandas, tikimybė susirgti vėžiu arba širdies bei kraujagyslių ligomis, yra mažesnė, rašo BBC.

Praleidžiant mažiau laiko prie ekranų, galima sumažinti mirties riziką
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Glazgo universiteto tyrimo metu buvo stebimi 500 tūkst. dalyvių, kurių amžius nuo 37 iki 73 metų. Stebėjimas vyko 12 metų – nuo 2006-ųjų 2008-ųjų.

Jeigu visi dalyviai laiką, praleidžiamą žiūrint televiziją, būtų sumažinę iki 2 valandų per dieną, potencialiai 5,62 proc. visų mirčių ir 7,97 proc. mirčių, kilusių dėl širdies ir kraujagyslių ligų, buvo galima išvengti arba bent jau atitolinti.

Į tyrimą buvo įtraukta ne tik tradicinė televizija, bet ir vaizdo įrašų žiūrėjimas per mobilųjį telefoną.

Tyrimui vadovavo dr. Hamishas Fosteris iš Glazgo universiteto Sveikatos ir gerovės instituto.

Jis teigė, kad šis tyrimas tik patvirtino įrodymus, jog per didelis televizoriaus žiūrėjimas ir apskritai sėslus gyvenimo būdas gali pabloginti sveikatos būklę. Vis dėlto, anot jo, reikia daugiau tyrimų, kad būtų galima suformuluoti sveikesnio gyvenimo gaires.

Jis taip pat pridūrė, kad nesveiki užkandžiai, žemesnė socialinė ir ekonominė padėtis yra susiję su televizijai skiriamu laiku bei prasta sveikata.

Tyrėjai nustatė, kad žmonės, kuriems būtų naudingiausia pakeisti ilgesnį laiką prie ekrano daugiau laiko mankštinantis, yra tie, kurie per dieną nėra labai aktyvūs.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!