Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/73752/liepos-pabaigoje-laukia-nasa-perseverance-misija-kartu-su-marsaeigiu-skris-ir-sraigtasparnis/spausdinti/

Liepos pabaigoje laukia NASA „Perseverance“ misija: kartu su marsaeigiu skris ir sraigtasparnis

Publikuota: 2020-07-16 07:14
Tematika: Mokslo naujienos
Autorius: Kastytis Zubovas
Inf. šaltinis: „Konstanta 42“

Liepos pabaigoje atsidaro eilinis, kas 26 mėnesius nutinkantis, „langas“ skrydžiams į Marsą – Žemė ir Raudonoji planeta atsiduria tokiose padėtyse, kad skrydis tarp jų reikalaus mažiausiai energijos. Tad ir skrydžių bus ne vienas, o vienas iš jų – NASA „Perseverance“ misija – bus dvigubas, nes kartu su marsaeigiu skris ir sraigtasparnis.

© NASA
© NASA

Liepos pabaigoje arba rugpjūčio pradžioje į Marsą išskris naujausias NASA marsaeigis – „Perseverance“ (liet. atkaklumas). Jo pilve skris dar vienas prietaisas – sraigtasparnis „Ingenuity“ (liet. išmoningumas). Jei jo misija bus sėkminga, tai bus pirmasis varomas skrydis kitame dangaus kūne.

Sėkmingam sraigtasparnio startui reikės gerai suveikiančių daugybės sujungtų sistemų. Viskas prasidės praėjus maždaug dviem mėnesiams po „Perseverance“ nusileidimo Marse, kuris turėtų nutikti ateinančių metų balandį. Per tą laiką marsaeigis turėtų rasti maždaug 10×10 metrų ploto lygią aikštelę, kurios viduryje sustos.

Tada turėtų nukristi apsauginis gaubtas, dengęs marsaeigio pilve įtaisytą sraigtasparnį. Po šešių dienų, įsitikinus, kad dangtis nukrito tvarkingai ir nieko dėl to neatsitiko, bus duota komanda išlaisvinti sraigtasparnį. Kelionės metu jis gulės supakuotas pasuktas šonu, tad iš marsaeigio išnirs sukdamasis. Pasisukus, dviem sprogimais bus atkabintos laikančios jungtys ir sraigtasparnis nukris maždaug 12 centimetrų žemyn, ant paviršiaus – tai yra pavojingiausia operacijos dalis.

Po visų šių veiksmų sraigtasparnis, kurio aukštis yra apie 50 centimetrų, stovės po marsaeigiu; pastarojo prošvaisa (atstumas tarp dugno ir pagrindo, past.) siekia apie 62 centimetrus. Tada „Perseverance“ turėtų nuvažiuoti į šalį, o „Ingenuity“ galės pakilti į orą.

Mažiau nei du kilogramus sveriantis sraigtasparnis varomas dviem 1,2 metro skersmens sraigtais. Jo misijos pagrindinis tikslas yra išbandyti šią technologiją. Iš viso numatyti penki skrydžiai – kiekvieno skrydžio metu sraigtasparnis turėtų pakilti į 3-10 metrų aukštį ir nuskristi iki 300 metrų. Ateityje panašūs sraigtasparniai galėtų padėti mokslininkams tyrinėti sunkiai prieinamas vietoves.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!