Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/73508/seimas-prieme-inovaciju-skatinimo-fondo-istatyma/spausdinti/

Seimas priėmė Inovacijų skatinimo fondo įstatymą

Publikuota: 2020-06-26 21:04
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Seimas priėmė Inovacijų skatinimo fondo įstatymą (projektas Nr. XIIIP-4530(3), kuriuo siekiama įsteigti minėtą fondą; skatinti investicijas į fundamentinius mokslinius tyrimus, taikomuosius mokslinius tyrimus, eksperimentinę plėtrą, inovacinę veiklą ir sudaryti ilgalaikes prielaidas šiame punkte nurodytų sričių skatinamajam finansavimui užtikrinti.

„Raginu balsuoti už šitą įstatymo projektą, nes Lietuvoje inovacijų politika atsilieka. Tiek inovacijų iš viešojo sektoriaus finansavimas ateina per mažas ir dar liūdnesnė situacija yra su inovacijų poreikiams pritraukimu iš privataus sektoriaus. Mes žinome Europos Sąjungos politiką, kai atsiranda rimta simbiozė tarp viešųjų pinigų ir privačių pinigų, nukreiptų į inovacijas, į mokslo, technikos eksperimentinę plėtrą, Lietuva tikrai daugelyje sferų pasirodydama gerai, šitoje sferoje atsilieka. Inovacijų skatinimo fondo tikslas ir yra pritraukti lėšas – tiek sutelkti viešąsias, tiek pritraukti privačias lėšas“, – sakė Seimo narys Eugenijus Gentvilas.

Įstatyme reglamentuojama Inovacijų skatinimo fondo (Fondo) paskirtis, Fondo lėšų investavimo tikslai, steigimo pagrindai ir valdymas, jo lėšų šaltiniai, su Fondo veikla susijusios Vyriausybės įgaliotos institucijos funkcijos, Fondo veiklos terminai ir uždarymas.

Įtvirtinta, kad Fondas steigiamas Vyriausybės arba jos įgaliotos institucijos nustatyta tvarka sudaroma steigimo ir finansavimo sutartimi, kurią sudaro atsakingoji ministerija (Ekonomikos ir inovacijų ministerija), Finansų ministerija ir Fondo valdytojas (uždaroji akcinė bendrovė „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA). Prie šios sutarties gali prisijungti kiti asignavimų valdytojai.

Fondo paskirtis – užtikrinti subjektams paveikų ir tvarų skatinamąjį finansavimą, kuriuo bus skatinamos investicijos į fundamentinius mokslinius tyrimus, taikomuosius mokslinius tyrimus, eksperimentinę plėtrą, inovacinę veiklą ir jos plėtrą.

Nustatyti šie bendrieji Fondo lėšų investavimo tikslai:

1) didinti fundamentinius mokslinius tyrimus ir (arba) taikomuosius mokslinius tyrimus, ir (arba) eksperimentinę plėtrą, ir (arba) inovacinę veiklą vykdančių ir Fondo lėšų gavusių subjektų kuriamą pridėtinę vertę, darbo našumą, sukurtų inovatyvių produktų skaičių ir įvairovę, jų pardavimą ir eksportą, siekiant skatinti šiuos subjektus vykdyti fundamentinius mokslinius tyrimus ir (arba) taikomuosius mokslinius tyrimus, ir (arba) eksperimentinę plėtrą, ir (arba) inovacinę veiklą;

2) pritraukti privačių lėšų fundamentinius mokslinius tyrimus ir (arba) taikomuosius mokslinius tyrimus, ir (arba) eksperimentinę plėtrą, ir (arba) inovacinę veiklą vykdantiems subjektams.

Siūloma, kad Fondo lėšas sudarytų:

1) tiksliniai valstybės biudžeto asignavimai Fondui, nustatomi planuojant einamųjų metų valstybės biudžeto išlaidas;

2) valstybės biudžeto asignavimų valdytojų lėšos, skirtos subjektų fundamentiniams moksliniams tyrimams ir (arba) taikomiesiems moksliniams tyrimams, ir (arba) eksperimentinei plėtrai, ir (arba) inovacinei veiklai skatinti taikant skatinamąsias finansines priemones bei dotacijas ir (ar) subsidijas, kurios prisideda prie skatinamųjų finansinių priemonių įgyvendinimo;

3) lėšos, gautos už investuotas laikinai laisvas Fondo lėšas;

4) iš Fondo investicijų grįžusios ir (ar) grįšiančios lėšos;

5) įgyvendinant ar įgyvendinus atsakingosios ministerijos patvirtintas priemones, finansuojamas grąžinamųjų subsidijų forma, grįžusios ir (ar) grįšiančios lėšos;

6) kitos lėšos.

Inovacijų skatinimo fondo įstatymas priimtas už balsavus 100 Seimo narių, nė vienam nebuvus prieš, 9 susilaikius. Jis įsigalioja 2021 m. sausio 1 d.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!