Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/72739/implantas-smegenyse-paralyziuotam-vyrui-leido-vel-jausti-savo-ranka/spausdinti/

Implantas smegenyse paralyžiuotam vyrui leido vėl jausti savo ranką

Publikuota: 2020-04-29 12:40
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Implantas smegenyse vyrui, patyrusiam sunkią nugaros smegenų traumą, padėjo vėl jausti ranką ir netgi ją pajudinti, rašo „New Scientist“.

Patrickas Ganzeris kartu su kolegomis iš „Battelle Memorial Institute“ sukūrė smegenų-kompiuterio sąsają (angl. brain-computer interface), dėl kurios 28-erių Ianas Burkhartas gali vėl čiupinėti ir jausti objektus.

Implantas smegenyse paralyžiuotam vyrui leido vėl jausti savo ranką
Asociatyvi nuotr. Pixabay.com

I. Burkhartas patyrė sunkią nugaros smegenų traumą, dėl kurios jo rankos ir kojos yra visiškai paralyžiuotos, tačiau jis gali judinti alkūnes ir pečius. Smegenų implantas jam buvo įdėtas 2014-ais metais kaip dalis tyrimo, kurio tikslas yra atnaujinti dešinės rankos judesius.

Implantas registruoja smegenų veiklą, siunčiamą procesoriui, kuris šiuos signalus dekoduoja į judesius. Šie judesiai perduodami į aplink ranką esančią juostą, aktyvuojančią rankos raumenis.

„Mes atlikome didelę pažangą per pastaruosius šešerius metus: jis gali žaisti vaizdo žaidimą „Guitar Hero“, perbraukti kreditine kortele ir atlikti maždaug 20 skirtingų rankos judesių“, – sako P. Ganzeris.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!