Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/72323/aiskeja-kas-bus-su-menulio-vartu-kosmine-stotimi-zmoniu-skrydziai-i-menuli-vyks-kitaip-nei-skelbta-iki-siol/spausdinti/

Aiškėja kas bus su Mėnulio vartų kosmine stotimi: žmonių skrydžiai į Mėnulį vyks kitaip, nei skelbta iki šiol

Publikuota: 2020-03-30 11:18
Tematika: Mokslo naujienos
Autorius: Kastytis Zubovas
Inf. šaltinis: „Konstanta 42“

NASA planas 2024 metais vėl nuskraidinti žmones į Mėnulį susideda iš daugelio dalių. Viena iš jų ilgą laiką buvo įvardijama kosminė stotis orbitoje aplink palydovą, vadinama Mėnulio vartais arba „Lunar Gateway“, tačiau praeitą savaitę NASA paskelbė, jog stotis nebėra kritinė misijos detalė.

© NASA
© NASA

Pagal originalius planus, pirmasis stoties komponentas – komunikacijų modulis – turėjo išskristi 2022 metais, o pati stotis pradėtų darbą 2024-aisiais. Astronautai galėtų pirmiau nuskristi į ją ir naudotis stotimi kaip tranzito punktu į Mėnulio paviršių ir atgal į orbitą. Tačiau jau prieš metus pasigirdo gandų, kad taip greitai pastatyti stoties neįmanoma.

Dabar tai paskelbta oficialiai: norėdama išlaikyti numatytą „Artemis“ misijos tempą, NASA atsisako „Gateway“ kaip kritinės šios misijos dalies. Tai reiškia, kad astronautai į Mėnulį keliaus taip pat, kaip „Apollo“ misijų metu – erdvėlaiviu, kuriame bus ir nusileidimo, ir pakilimo moduliai, kaip ir orbitinis valdymo modulis.

Tiesa, pati „Gateway“ stotis vis tiek turėtų būti pastatyta, tačiau ne anksčiau nei 2026 metais – tokie buvo pirminiai jos planai.

Stotis turėtų išlikti svarbus žmonių misijos į Marsą komponentas, ir kaip technologijų bandymų poligonas, ir kaip erdvėlaivių parengimo bei papildymo kuru aikštelė.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!