Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/72080/atideta-svarbi-misija-i-marsa/spausdinti/

Atidėta svarbi misiją į Marsą

Publikuota: 2020-03-15 14:07
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Europinė misija į Marsą buvo atidėta iš dalies dėl koronaviruso plitimo. Dabar greitu metu tikrai nesužinosime ar Marse kažkada egzistavo gyvybė.

„ExoMars“ misijos startas buvo numatytas šią vasarą, rašo independent.co.uk. Misijos tikslas – išsiaiškinti, ar raudonojoje planetoje kada nors egzistavo gyvybė.

Atidėta svarbi misiją į Marsą
Asociatyvi nuotr. PIxabay.com

Tačiau, pasak Rusijos ir Europos kosmoso agentūrų, dėl problemų, įskaitant su koronavirusu susijusius klausimus, misija įvyks tik 2022 metais.

Misijos startas buvo numatytas liepos mėnesį, bet iki to laiko reikia atlikti keletą bandymų, sakė pareigūnai. Bandymai negalės įvykti numatytu laiku, todėl misijos sėkmė – neužtikrinta.

Nors šių papildomų bandymų vis tiek būtų reikėję, koronaviruso plitimas „sukompromitavo“ paskutinį veiklos etapą prieš startą, pranešė kosmoso agentūros.

„Mes priėmėme sunkų, bet gerai pasvertą sprendimą atidėti misijos startą iki 2022 m.“, – sakė „Roscosmos“ generalinis direktorius Dmitrijus Rogozinas.

„Tai pirmiausia lemia poreikis maksimaliai padidinti visų„ ExoMars“ sistemų patikimumą, taip pat nenugalimos jėgos aplinkybės, susijusios su Europos epidemiologinės padėties pablogėjimu, todėl ekspertams praktiškai nebuvo galimybės tęsti kelionių pas pramonės partnerius. Esu įsitikinęs, kad veiksmai, kurių imamės mes ir mūsų kolegos iš Europos, siekdami užtikrinti misijos sėkmę, bus pateisinami ir neabejotinai duos vien teigiamų rezultatų įgyvendinant misiją ateityje“, – sakė jis.

Misija dabar nukelta į 2022 metus, mat planetos turi būti tinkamai suderintos, kad tokie paleidimai įvyktų. Tai reiškia, kad tinkamas misijai „langas“ orbitoje atidaromas tik maždaug 10 dienų kas dvejus metus.

Misijos žvaigždė bus roveris, vardu Rosalinda Franklin. Roverio misija – gręžtis du metrus į Marso plutą ir taip išsiaiškinti, ar planetoje kada nors egzistavo gyvybė.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!