Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/72032/smalsiuko-atsiusta-marso-nuotrauka-yra-pati-detaliausia-kokia-tik-iki-siol-esame-tureje/spausdinti/

„Smalsiuko“ atsiųsta Marso nuotrauka yra pati detaliausia, kokią tik iki šiol esame turėję

Publikuota: 2020-03-10 13:33
Tematika: Mokslo naujienos
Autorius: Darius Verbickas
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

1,8 mlrd. pikselių nuotrauka su 360 laipsnių panoraminiu vaizdu ir vaizdo įrašas atskleidžia nuostabų Raudonosios planetos kraštovaizdį.

„Kol daugelis mūsų komandos narių namuose šventė Padėkos dieną ir mėgavosi kalakutu, Curiosity kūrė šventę akims“, – teigia NASA Jet Propulsion Laboratory mokslininkas Ashwinas Vasavada.

Marso kraštovaizdis © NASA
Marso kraštovaizdis © NASA

Taigi, „Smalsiuko“ atsiųsta Marso nuotrauka yra pati detaliausia, kokią tik iki šiol esame turėję.

1,8 mlrd. pikselių nuotraukoje šalia Sharpo kalno matome „Glen Torridon“ regioną bei masyvų 4,8 km pločio „Slangpos“ kraterį, greičiausiai atsiradusi po masyvaus objekto smūgio į Marsą.

Teigiama, kad padaryti šiai nuotraukai prireikė 6,5 valandų. „Smalsiukas“ turėjo padaryti 1000 atskirų nuotraukų ir tą padarė su vadinamąja „Mastcam“ – virš marsaeigio styrančia kamera. Vėliau jas reikėjo apjungti į vieną panoraminę nuotrauką.

Kiekviena nuotrauka buvo padaryta nuo vidurdienio iki 14:00 val. Čia turima galvoje Marso laiką. Ir taip buvo siekta įsitikinti, kad fiksuojami vaizdai būtų maksimaliai gerai apšviesti bei gerai matomi. Akivaizdu, jog pastangos atsipirko su kaupu.

Plačiau apie matomus vaizdus ir ką galima įžiūrėti juos priartinus, papasakojama šiame vaizdo įraše:

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!