Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/71866/lietuvos-universitetai-pasirase-susitarima-del-klimato-kaitos-daugiau-investuos-i-mokslinius-tyrimus-didins-visuomenes-samoninguma/spausdinti/

Lietuvos universitetai pasirašė susitarimą dėl klimato kaitos: daugiau investuos į mokslinius tyrimus, didins visuomenės sąmoningumą

Publikuota: 2020-02-27 10:15
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Į globalius klimato kaitos iššūkius reaguojantys Lietuvos universitetai pasirašė susitarimą, kuriuo įsipareigojo mažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą, atlikti universitetų miestelių atsparumo klimato kaitai vertinimą ir plėtoti su klimato kaita susijusius mokslinius tyrimus. Be to, universitetai užsibrėžė įtraukti klimato kaitos klausimus į vykdomas studijų programas, aktyviau didinti visuomenės sąmoningumą ir stiprinti mokslininkų vaidmenį politinių sprendimų priėmimo procesuose.

Anot Vilniaus universiteto (VU) rektoriaus prof. Artūro Žukausko, pasauliui jau dabar susiduriant su besikeičiančiu klimatu ir įvairiomis negandomis, universitetams kyla itin didelė atsakomybė ne tik demonstruoti lyderystę savo institucijų elgsenos pavyzdžiu, bet ir burti mokslininkus ieškoti sprendimų, kaip sumažinti neigiamus šios kaitos padarinius.

„Klimato kaita jau dabar dalyje pasaulio reiškia egzistencinius iššūkius, o mes, mokslininkai, turime ieškoti būdų minimizuoti kylančias grėsmes dešimtmečiams į priekį. Klimatas veikia visas mūsų gyvenimo sritis, visus ekonomikos sektorius. Ateityje klimato kaita skatins dar didesnius žmonių migracijos srautus, kurie keis valstybių socialines ir kultūrines struktūras. Kartais net sunku suvokti, apie kokio masto problematiką mes kalbame, bet savo indėlį privalome įnešti kiekvienas“, – teigia VU rektorius prof. Artūras Žukauskas.

Lietuvos universitetų rektoriai tiki, kad kryptinga lyderystė kovojant su klimato kaita ir mokslinių tyrimų bei inovacijų plėtra ilgalaikėje perspektyvoje leis sumažinti anglies kiekį atmosferoje, išplėtoti klimatui draugišką energetiką, transportą ir statybų technologiją, sumažins energijos sąnaudas ir klimato trikdžių žalą, pagerins gyvenimo kokybę. Tikimasi, kad prie planuojamų veiklų prisijungs ir kitos šalies mokslo ir studijų institucijos.

VU inicijuotą susitarimą kartu pasirašė ISM Vadybos ir ekonomikos universitetas, Kauno technologijos universitetas, Klaipėdos universitetas, Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademija, Lietuvos sporto universitetas, Lietuvos muzikos ir teatro akademija, Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, Mykolo Romerio universitetas, Šiaulių universitetas, Vilniaus dailės akademija, Vilniaus Gedimino technikos universitetas ir Vytauto Didžiojo universitetas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!