Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/71833/vokietijos-mokslininkai-priklausomybe-nuo-ismaniojo-telefono-susiejo-su-smegenu-pokyciais/spausdinti/

Vokietijos mokslininkai priklausomybę nuo išmaniojo telefono susiejo su smegenų pokyčiais

Publikuota: 2020-02-25 14:51
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Jei dienas praleidžiate galvodamas apie socialinius tinklus ir negalite iš rankų paleisti išmaniojo telefono, jūsų smegenų struktūra gali skirtis nuo tų žmonių, kurie technologijomis naudojasi tik minimaliai.

Tyrėjai iš Heidelbergo universiteto Vokietijoje nustatė, kad priklausomybė nuo išmaniųjų telefonų yra susijusi su mažesniu pilkosios medžiagos kiekiu tam tikrose smegenų dalyse.

Vokietijos mokslininkai priklausomybę nuo išmaniojo telefono susiejo su smegenų pokyčiais
Asociatyvi nuotr. Pixabay.com

„Atsižvelgiant į jų platų naudojimą ir augantį populiarumą, šiame tyrime abejojama išmaniųjų telefonų nekenksmingumu bent jau tiems asmenims, kuriems gali kilti didesnė rizika tapti priklausomiems nuo išmaniųjų telefonų“, – rašo tyrėjai žurnale „Addictive Behaviors“.

Šio tyrimo metu mokslininkų komanda skenavo 22 žmonių, kurie yra priklausomi nuo išmaniųjų telefonų, smegenis. Mokslininkai tą patį padarė ir su 26 žmonių, kurie priklausomybės nejaučia, smegenimis.

Visi dalyviai buvo įvertinti naudojant priklausomybės nuo išmaniųjų telefonų skalę, sukurtą dar 2015 m. Jie taip pat buvo dešiniarankiai (nuo 18 iki 30 metų) ir neturėjo jokių neurologinių ligų, sunkių sveikatos sutrikimų ar psichikos sutrikimų. Smegenų skenavimas turėjo padėti aptikti pilkosios medžiagos tūrio skirtumus tam tikrose smegenų dalyse.

Tiesa, neaišku, ar yra priežastinis ryšys. Pavyzdžiui, pokyčiai smegenyse galėjo atsirasti dėl eksperimento dalyvių naudojamų išmaniųjų telefonų, arba dėl skirtingo pilkosios medžiagos tūrio jie buvo labiau linkę į dažnesnį išmaniųjų telefonų naudojimą.

Tyrimo autoriai taip pat pažymi, kad jie negali visiškai atmesti kitų psichinės sveikatos sutrikimų, galinčių turėti įtakos jų daromoms išvadoms.

Priklausomybė nuo išmaniųjų telefonų yra gana prieštaringai vertinamas terminas, kai kurie tyrėjai ir gydytojai pirmenybę teikia terminui „probleminis išmaniųjų telefonų naudojimas“.

Vidutiniškai žmogus JAV per dieną naršydamas telefone praleidžia maždaug 5,4 valandos. Mokslininkams vis dar sudėtinga tiksliai nustatyti, kada toks naudojimas pradeda kelti problemų.

Tiesa, atsiranda vis daugiau įrodymų, kad išmanieji telefonai ir socialiniai tinklai daro įtaką mūsų elgesiui ir mūsų smegenims.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!