Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/71831/nuo-nauju-nuskausminamuju-iki-programeliu-kaip-mokslininkai-siulo-kovoti-su-issiskyrimo-skausmu/spausdinti/

Nuo naujų nuskausminamųjų iki programėlių: kaip mokslininkai siūlo kovoti su išsiskyrimo skausmu

Publikuota: 2020-02-25 09:05
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Kiekvienas žmogus išsiskyrimą išgyvena savaip, tačiau mokslininkai teigia, kad santykių nutraukimas gali turėti tiek psichologinių, tiek fizinių simptomų. Dar daugiau, kartais dėl emocinio šoko sutrinka širdies veiklai, o tai gali baigtis mirtimi, skelbia „The Guardian“.

Naujausi mokslininkų pasiekimai rodo, kad bus sukurta naujų būdų, kurie padės kovoti su širdgėla. Pavyzdžiui, kovo mėnesį Ispanijoje atlikto tyrimo metu atrastas propofolis – preparatas, kuris naudojamas anestezijos metu. Pasirodo, jis gali slopinti skausmingus prisiminimus.

Nuo naujų nuskausminamųjų iki programėlių: kaip mokslininkai siūlo kovoti su išsiskyrimo skausmu
Asociatyvi nuotr. Pixabay.com

Tyrimo metu dalyvių, kurie gavo šios medžiagos, prisiminimai apie nutrūkusius santykius buvo daug blankesni.

Pagrindinis tyrimo tikslas buvo palengvinti potrauminio streso sutrikimo (PTSS) simptomus, tačiau panašu, kad vaistas gali būti naudojamas slopinant kitus slegiančius prisiminimus.

Tyrimui vadovavęs daktaras Bryanas Strangeas sakė: „Turėsime sugalvoti kriterijus, pagal kuriuos būtų galima nustatyti žmones, kuriems tai gerai veikia ir kur nauda pateisina anestezijos riziką.“

Pastaraisiais metais buvo sukurtą tokių programėlių kaip „Mend“, „Rx Breakup“ ir „Break-Up Boss“, kurios turėjo padėti sušvelninti širdies skausmą.

Dar 2017 m. atliktas tyrimas parodė, kad panašūs smegenų treniravimo pratimai gali padėti pažaboti mpulsyvų elgesį ir sustiprinti savikontrolę.

Helen Fisher yra biologė ir antropologė, praleidusi daugiau nei keturis dešimtmečius tyrinėdama meilės poveikį žmogaus smegenims. Jos tyrimas nustatė panašumus tarp mylimo žmogaus praradimo ir priklausomybės.

„Ištyrę žmones, kuriems nesusiklostė romantiniai santykiai, aptikome padidėjusį aktyvumą smegenų regionuose, susijusiuose su nutukimu, priklausomybe nuo azartinių lošimų ir narkotikų. Taip pat regione radome veiklą, susijusią su fiziniu skausmu ir nerimu, kuris pasireiškia kartu su fiziniu skausmu. Tai labai galinga smegenų reakcija“, – sakė mokslininkė.

Su tokiomis išvadomis sutiko Kembridžo universiteto klinikinės neuropsichologijos profesorė Barbara Sahakian. Ji pristatė „Decoder“ – smegenų treniravimo programą, kuri, pasak jos, pagerina koncentracijos įgūdžius.

„Meilė sukelia didelę priklausomybę. Panašu, kad tas asmuo suaktyvina jūsų atlygio sistemą. Jei jis palieka jus, turite atsikratyti įprasto, kompulsyvaus poreikio juos pamatyti, nusiųsti jiems žinutę ir išgirsti jų balsą. Geriausias būdas tai padaryti yra atitraukti dėmesį ir jį nukreipti kitur“, – sakė profesorė.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!