Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/71810/zmoniu-ir-robotu-visuomene-japonu-mokslininkai-sukure-robota-kuris-jaucia-skausma/spausdinti/

Žmonių ir robotų visuomenė: japonų mokslininkai sukūrė robotą, kuris jaučia skausmą

Publikuota: 2020-02-24 18:27
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Japonų mokslininkai sukūrė robotą, galintį jausti skausmą. Skausmo pojūtis gali atrodyti kaip žiauri dovana robotui, tačiau tyrėjai sako, kad taip robotai galės geriau suprasti žmones, o žmonių ir robotų draugystė bus stipresnė.

Robotas / Osakos universiteto nuotr.
Robotas / Osakos universiteto nuotr.

Osakos universiteto mokslininkai sukūrė sintetinę odą, kurioje yra jutiklių, subtiliai nustatančių slėgio pokyčius, nesvarbu, ar tai švelnus prisilietimas, ar stiprus smūgis. Tada ši dirbtinė „skausmo nervų sistema“ buvo prikabinta prie roboto, kuris galėjo sureaguoti parodydamas įvairias veido išraiškas, skelbia Osakos universitetas.

Minoru Asada pristatė mokslininkų komandos darbą vasario 15 d. kasmetiniame Amerikos mokslo pažangos asociacijos susitikime Sietle.

Roboto vaiko modelis „Affetto“ pirmą kartą buvo pristatytas 2011 m. Osakos universitete. Tuo metu robotas galėjo šypsotis ir raukytis.

Tai įmanoma dėl minkštos, į žmogaus odą panašios medžiagos, kuria robotas padengtas. Vykdydami naująjį projektą mokslininkai robotui suteikė kūną su dirbtine oda padengtu skeletu, į kurį integruota daugybė jutiklių.

Tyrėjų tikslas – sukurti socialesnius robotus, galinčius geriau suprasti žmones. Japonija jau naudoja robotus globos namuose, biuruose ir mokyklose ir taip sprendžia senėjančios visuomenės problemas. Kai kurios JAV valstijos taip pat eksperimentavo naudodamos robotus, kurie patruliavo gatvėse, tačiau rezultatai buvo kontroversiški.

Daug iššūkių kelia ir teisinis tokios robotų veiklos reglamentavimas. Kas atsakys už robotų padarytas klaidas ar nusikaltimus?

Teoriškai japonų sukurti robotai galės autentiškiau ir efektyviau bendrauti su žmonėmis, jei sudarys įspūdį, kad gali jausti skausmą kaip mes. Tačiau kalbėdamas su „Science News“, Pietų Kalifornijos universitešto neurologas Antonio Damasio pabrėžė, kad tai nėra toks pats skausmas, kurį jaučia žmogus.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!