Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/71796/dirbtinis-intelektas-atrado-itin-stipru-antibiotika-naikinanti-pavojingiausias-bakterijas/spausdinti/

Dirbtinis intelektas atrado itin stiprų antibiotiką, naikinantį pavojingiausias bakterijas

Publikuota: 2020-02-23 14:06
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Stiprus antibiotikas, naikinantis pavojingiausias vaistams atsparias bakterijas, buvo atrastas, panaudojus dirbtinį intelektą, skelbia „The Guardian“.

Vaistas veikia skirtingai nei esami antibakteriniai vaistai ir yra pirmasis tokio tipo vaistas, sukurtas dirbtiniam intelektui tiriant skaitmenines farmacinių junginių bibliotekas.

Dirbtinis intelektas atrado itin stiprų antibiotiką, naikinantį pavojingiausias bakterijas
Asociatyvi nuotr. Pixabay.com

Testai parodė, kad vaistas sunaikino daugybę antibiotikams atsparių bakterijų padermių, įskaitant Acinetobacter baumannii ir Enterobacteriaceae – du iš trijų aukšto prioriteto patogenų, kuriuos Pasaulio sveikatos organizacija laiko „kritiškai svarbiais“ ieškant naujų antibiotikų.

„Kalbant apie antibiotikų atradimą, tai yra pirmas kartas“, - sakė Regina Barzilay, vyresnioji projekto tyrėja ir mašinų mokymosi specialistė Masačusetso technologijos institute (MIT).

„Manau, kad tai vienas galingiausių antibiotikų, kuris buvo atrastas iki šiol“, – pridūrė Jamesas Collinsas, MIT komandos bioinžinierius.

Atsparumas antibiotikams susiformuoja, kai bakterijos mutuoja ir evoliucionuoja taip, kad apeitų mechanizmus, kuriuos antimikrobiniai vaistai naudoja joms sunaikinti. Nesukūrus naujų antibiotikų, skirtų kovoti su atsparumu, iki 2050 m. kasmet pavojus gali kilti 10 milijonų gyvybių visame pasaulyje.

Norėdami rasti naujų antibiotikų, tyrėjai pirmiausia išmokė „gilaus mokymosi“ algoritmą, kad jis nustatytų molekules, naikinančias bakterijas. Norėdami tai padaryti, jie pateikė programai informacijos apie beveik 2500 vaistų ir natūralių junginių atomines ir molekulines ypatybes.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!