Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/71752/nasa-paskelbe-kiek-kainuos-skrydis-i-menuli/spausdinti/

NASA paskelbė kiek kainuos skrydis į Mėnulį

Publikuota: 2020-02-19 09:54
Tematika: Mokslo naujienos
Autorius: Darius Verbickas
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

NASA planuoja, kad žmogus į Mėnulį nuskris 2024-aisiais, tačiau panašu, jog įgyvendinti šią misiją bus ne tik sudėtinga, bet ir brangu.

© NASA
© NASA

NASA žmonių skrydžių į kosmosą programos vadovas Dougas Loverro pranešė, kad norint įgyvendinti ambicingą „Artemis“ misiją, reikės pinigų. Daug pinigų.

Per ateinančius ketverius metus NASA papildomai reikės 35 mlrd. JAV dolerių ir čia kalbama apie papildomus pinigus prie jau numatyto NASA biudžeto.

Dougas Loverro šią sumą įvardijo skelbdamas JAV prezidento Donaldo Trumpo paviešintą 2021-ųjų metų NASA biudžeto projektą, kuriame Kongreso prašoma padidinti kosmoso agentūros biudžetą iki 25,2 mlrd. JAV dolerių.

2019-isiais NASA biudžetas buvo 21,5 mlrd. JAV dolerių, o šiais metais siekia 22,6 mlrd. JAV dolerių. Ir NASA skelbia, kad šie metai bus darbingi.

„Siulomas NASA biudžetas padidėja 12 proc. ir tai jį daro pačiu stipriausiu NASA istorijoje“, – tvirtina NASA vadovas Jimas Bridenstineas.

„Stiprėjanti prezidento [Donaldo Trumpo] parama atkeliauja kritiniu momentu, kai klojame pagrindus pirmosios moters ir dar vieno vyro nusileidimui pietiniame Mėnulio poliuje 2024-aisiais.“

Kad NASA gautų papildomus 35 mlrd. JAV dolerių „Artemis“ misijos įgyvendinimui, Kongresas turės dar balsuoti ne tik dėl tokio papildomo biudžeto padidinimo, bet ir tuo pačiu sutikti su atitinkamai didėjančiu baziniu NASA biudžetu: 2022 metais – 27,2 mlrd., 2023 – 28,6 mlrd., 2024 – 28,1 mlrd.

Net jei Kongresas ir patvirtins Trumpo 2021-ųjų biudžeto projektą, išlieka gana didelė rizika, kad po 2020-ųjų rudenį įvyksiančių JAV prezidento rinkimų, galime turėti naują Baltųjų rūmų šeimininką ir naujoji administracija neskubės skirti pinigų misijai į Mėnulį.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!