Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/71625/laboratorija-kiseneje-naujas-prietaisas-pades-kovoti-su-infekciju-protrukiais-atpazintu-ir-koronavirusa/spausdinti/

Laboratorija kišenėje: naujas prietaisas padės kovoti su infekcijų protrūkiais, atpažintų ir koronavirusą

Publikuota: 2020-02-10 17:49
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

JAV mokslininkai sukūrė kreditinės kortelės dydžio prietaisą, kuris ateityje galės užkirsti kelia infekcinių ligų protrūkiams. Sinsinačio universitetas skelbia, kad prietaisą bus galima prijungti prie išmaniojo telefono, kurio ekrane bus matoma visa svarbi informacija.

Skelbiama, kad tokia nešiojama laboratorija prie telefono bus prijungta per USB jungtį.

Diagnostikos prietaisas / Sinsinačio universiteto nuotr.
Diagnostikos prietaisas / Sinsinačio universiteto nuotr.

Šis prietaisas yra pakankamai jautrus, kad būtų galima nustatyti maliarijos infekciją, o tyrėjai priduria, kad jį galima lengvai pritaikyti įvairiems biomarkeriams, kad būtų galima nustatyti kitus infekcijų sukėlėjus, pavyzdžiui, ŽIV, Laimo ligą ar koronavirusą, taip pat matuoti hormonų, susijusių su stresu, nerimu, ir depresija, kiekį.

Žmogui tiesiog reikia užlašinti kraujo ar seilių lašą ant specialiai sukurtos vienkartinės plastikinės mikroschemos ir įstumti ją į prietaiso angą.

„Šiuo metu 3 milijardai žmonių visame pasaulyje turi telefonus. Kartu su telefonu šis prietaisas, gali padėti kovoti su infekcijų protrūkiais. Viską galima padaryti tiesiog būnant namuose, nereikia laukti, kol mėginiai bus ištirti laboratorijoje, laboratoriją galima nešiotis kartu su savimi“, – pranešime cituojamas tyrimo autorius Chongas Ahnas.

Išmanusis telefonas naudojamas prietaisui energija maitinti, ekrane rodomi rezultatai, o telefono atmintyje saugomi duomenys. Informacija, gauta atlikus prietaiso „mikrokanalių kapiliarų srauto analizę“, apdorojama dviem kanalais: vienas, kuriame mėginys sumaišomas su liofilizuotos ligos antikūnais, o kitas – naudojant įšaldytą džiovintą liuminescencinę medžiagą, kad prietaiso jutikliai galėtų nuskaityti rezultatus.

Diagnostikos prietaisas / Sinsinačio universiteto nuotr.
Diagnostikos prietaisas / Sinsinačio universiteto nuotr.

Tada duomenys apdorojami naudojant specialiai sukurtą išmaniųjų telefonų programą ir gali būti tiesiogiai siunčiami sveikatos priežiūros paslaugų teikėjui toliau analizuoti.

Daugybė žmonių dėl infekcinių ligų miršta nepasiturinčiose šalyse, kur negali kreiptis pagalbos į gydymo įstaigas.

Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro direktorius Gintaras Valinčius LRT.lt yra pasakojęs, kad panašias technologijas kuria ir lietuviai. Jo teigimu, labai svarbu, kad infekcija būtų nustatyta kuo anksčiau, o tokie prietaisai gali padėti tai padaryti net tada, kai šalia nėra medikų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!