Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/71578/mokslininkai-pirma-karta-sukure-prietaisa-skirta-superkraujo-donorams-atpazinti/spausdinti/

Mokslininkai pirmą kartą sukūrė prietaisą, skirtą superkraujo donorams atpažinti

Publikuota: 2020-02-06 11:14
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Kraujo donorystė gali išgelbėti gyvybes, tačiau tam tikrų kraujo grupių kraujo nuolatos trūksta. Kanados mokslininkai sukūrė naują prietaisą, kuris padeda atpažinti tokius kraujo donorus, kurių kraujas yra itin kokybiškas.

Mokslininkai pirmą kartą sukūrė prietaisą, skirtą superkraujo donorams atpažinti
Asociatyvi nuotr. Pixabay.com

Pasirodo, kai kurių superdonorų kraujas yra kokybiškesnis ir labiau tinka jį perpilant jo laukiantiems pacientams, skelbia Britų Kolumbijos universitetas.

Kalbant apie sėkmingą kraujo perpylimą, ne visas kraujas yra vienodas. Kai kurių donorų kraujas yra aukštesnės kokybės, atsižvelgiant į raudonųjų kraujo kūnelių gebėjimą ilgiau išlaikyti jų struktūrą ir funkcionalumą. Kraujo saugojimo laikas yra ypač svarbus.

Krešėjimo faktoriai gali priversti kraują sukietėti už kūno ribų, todėl dažnai naudojami antikoaguliantai, siekiant užkirsti kelią tirštėjimui ir palaikyti ląstelių gyvybingumą.

Temperatūra yra dar vienas svarbus veiksnys, nes kraujas yra puiki terpė bakterijoms augti.

Profesoriaus Hongsheno Ma vadovaujama Britų Kolumbijos universiteto tyrėjų komanda atrado naują būdą, kaip įvertinti žmogaus kraujo gyvybingumą, įvertinant raudonųjų kraujo kūnelių deformaciją. Deformacija apibrėžia tai, kaip raudonieji kraujo kūneliai gali pakeisti formą perkėlimo metu, – tai procesas, kuris gali neigiamai paveikti kraujo galimybę cirkuliuoti gavėjo kūne.

Ataskaitoje žurnale „Lab on a Chip“ aprašoma, kaip mokslininkų komanda panaudojo pagal užsakymą pagamintą mikrofluidinį prietaisą, kad stebėtų, kaip pasikeitė raudonieji kraujo kūneliai. Dviejų mėgimių kraujas geriau išlaikė jų struktūrą. Paaiškėjo, kad tai buvo tinkamesnis kraujas perpilti.

„Žmonėms, kuriems reikalingas dažnas kraujo perpylimas, reikia tokų raudonųjų kraujo kūnelių, kurie sugeba tinkamai cirkuliuoti kraujagyslėse, kad galėtų tiekti deguonį “, – aiškino tyrimo autorius dr. Markas Scottas, Britų Kolumbijos universiteto patologijos ir laboratorinės medicinos klinikos profesorius.

Raudonųjų kraujo kūnelių stabilumas išlaikant jų formą yra lemiamas jų transfuzijos mėginių tinkamumo ir ilgaamžiškumo faktorius. Tai yra pirmasis kartas, kai tyrėjai sugebėjo įvertintį šį faktorių donorų kraujyje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!