Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/71498/praeita-sekmadieni-spacex-susprogdino-savo-raketa-ir-dabar-prasideda-nauja-era/spausdinti/

Praeitą sekmadienį „SpaceX“ susprogdino savo raketą ir dabar prasideda nauja era

Publikuota: 2020-01-31 14:17
Tematika: Mokslo naujienos
Autorius: Kastytis Zubovas
Inf. šaltinis: „Konstanta 42“

Praeitą sekmadienį „SpaceX“ susprogdino savo raketą. Tai buvo įgulos kapsulės „Crew Dragon“ bandymas, skirtas patikrinti, ar kapsulė gali saugiai nusileisti, iškilus pavojui pakilimo metu. Bandymas buvo planuojamas šeštadieniui, bet dėl stipraus vėjo jį teko atidėti viena diena vėliau.

© „SpaceX“
© „SpaceX“

Visgi sekmadienį ryte vietos laiku raketa „Falcon 9“, nešina „Crew Dragon“, pakilo sėkmingai. Praėjus kelioms minutėms po pakilimo kapsulė atsiskyrė nuo pirmosios raketos pakopos, o raketa pakrypo taip, kad netrukus subyrėjo ir sprogo dėl oro pasipriešinimo.

Kapsulė įjungė savo variklius ir pasitraukė saugiu atstumu, o vėliau nukrito į Atlanto vandenyną ir buvo sėkmingai pargabenta į krantą.

Šis bandymas atkartojo galimą scenarijų, kai kyla problemų pakilimo metu, ir parodė, kad kapsulė gali išsaugoti astronautų gyvybes, net jei atsiskirti nuo raketos tenka gerokai anksčiau, nei numatyta skrydžio plane.

Po šio bandymo jau saugu bandyti kapsulę su įgula – pirmasis toks skrydis greičiausiai turėtų įvykti antrame metų ketvirtyje. Jo metu du astronautai nuskris į Tarptautinę kosminę stotį, kur praleis dvi savaites, o tada ta pačia kapsule grįš į Žemę. Tai būtų pirmasis žmonių skrydis į kosmosą iš JAV teritorijos nuo 2011 metų, kai baigė darbą Šatlai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!