Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/71416/jei-mumijos-prabiltu-mokslininkams-pavyko-atkurti-pries-3-tukst-metu-gyvenusio-egiptiecio-balsa/spausdinti/

Jei mumijos prabiltų: mokslininkams pavyko atkurti prieš 3 tūkst. metų gyvenusio egiptiečio balsą

Publikuota: 2020-01-26 08:11
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Tyrėjų komandai iš Jungtinės Karalystės pavyko atkurti senovės egiptiečio balsą. Neįtikėtinas projektas prasidėjo dar 2013 m. Kad mumija prabiltų, prireikė archeologų, egiptologijų, muziejaus kuratorių ir elektrotechnikų žinių, skelbia CNN.

Šešerius metus komanda sunkiai dirbo, kad moksliškai atkurtų Nesyamuno, 3000 metų senovės egiptiečio, balsą. Kol kas sistema gali skleisti tik vieną garsą, o tyrėjų išvados skelbiamos „Scientific Reports“.

Mumijos skenavimas / „Scientific Reports“ nuotr.
Mumijos skenavimas / „Scientific Reports“ nuotr.

Atkurti balsą pavyko, nes buvo išsaugotos Nesyamuno mumifikuoto kūno gerklos. Skenavimas leido komandai rekonstruoti balso traktą, kuris vėliau buvo atkurtas naudojant 3D spausdintuvą. Dirbtinis balso traktas dabar gali sukurti vieną garsą – tai yra pirmasis žingsnis bandant atkurti senovės egiptiečių balsus.

„Tai yra garsas, kurį gali sukelti jo balso traktas – taigi tai yra jo balsas“, – sakė Londono karališkojo Holloway universiteto profesorius Davidas Howardas.

„Fonetikos ir kalbotyros žinių derinimas su kitomis technologijomis leidžia atkurti tipinius artikuliacinius gestus. Tai tik pradžia, reikia nuveikti daug darbų, tačiau tai yra aiški ateities galimybė“, – pridūrė mokslininkas.

Mokslininkai anksčiau bandė atkurti senovės žmonių balsus naudodami veido atpažinimo programinę įrangą.

Nesyamuno mumija rasta papuoštame sarkofage. Jis buvo dvasininkas ir raštininkas senovės Egipto šventykloje Karnake. Jis mirė maždaug 1100 m. prieš Kristų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!