Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/71388/prestizinio-universiteto-tyrimas-kiek-klimato-kaitai-itakos-turejo-musu-seneliu-saldytuvai/spausdinti/

Prestižinio universiteto tyrimas: kiek klimato kaitai įtakos turėjo mūsų senelių šaldytuvai?

Publikuota: 2020-01-23 17:12
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Ar dar pamenate tą seną šaldytuvą, kuriame, svečiuodamiesi pas senelius, visada rasdavote skanėstų? Naujausias mokslininkų tyrimas rodo, kad būtent tokie seni šaldytuvai 1955–2005 metais labai prisidėjo prie Arkties ledo tirpimo ir spartesnio klimato šiltėjimo.

Prestižinio universiteto tyrimas: kiek klimato kaitai įtakos turėjo mūsų senelių šaldytuvai?
Asociatyvi nuotr. Pixabay.com

Dar daugiau, senuose šaldytuvuose naudojamos cheminės medžiagos atsakingos ir už klimato šiltėjimą tuo periodu.

Ozoną ardančios medžiagos ir sintetiniai chemikalai prie klimato šiltėjimo prisidėjo labai daug. Mokslininkų teigimu, dėl jų klimato šiltėjimas padidėjo nuo 0,82 laipsnio iki 1,59 laipsnio – beveik du kartus, skelbia Kolumbijos universitetas.

Kolumbijos universiteto mokslininkų tyrimą galima rasti žurnale „Nature Climate Change“.

Chlorfluorangliavandeniliai ir hidrochlorfluorangliavandeniliai buvo sukurti dar trečiajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje ir greitai išpopuliarėjo kuriant buitinę techniką. Šios medžiagos gali naikinti Žemės atmosferos ozono sluoksnį, kai jos patenka į stratosferą, dėl to susidaro vadinamosios ozono „skylės“. Taip planetos paviršių pasielia daugiau saulės ultravioletinių spindulių.

Nors jau buvo padaryta daug žalos, 1987 m., pasirašius Monrealio protokolą, tokios medžiagos buvo uždraustos. Įdomu tai, kad protokolas iki šiol yra vienintelė JT sutartis, kurią ratifikavo kiekviena JT valstybė narė.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!