Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/71352/europos-kosmoso-agentura-ismoko-menuli-paversti-deguonimi/spausdinti/

Europos kosmoso agentūra išmoko Mėnulį paversti deguonimi

Publikuota: 2020-01-21 12:14
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Jeigu žmonės sugalvotų skrieti į Mėnulį ir jame ilgesniam laikui pasilikti, jiems reikės daug kvėpavimui tinkamo oro. Ir, žinoma, kuro raketoms. O Europos kosmoso agentūra (EKA) kaip tik atrado būdą, kaip iš paties Mėnulio pagaminti ir vieną, ir kitą, rašo engadget.com.

EKA nuotr. / Europos kosmoso agentūros mokslininkai iš regolito gamina deguonį
EKA nuotr. / Europos kosmoso agentūros mokslininkai iš regolito gamina deguonį

Kosmoso agentūra netgi pagamino prototipinę gamybos liniją, kuri Mėnulio gruntą (žinoma, kol kas – tik sumodeliuotą) paverčia deguonimi, kuris gali būti naudojamas ir kurui, ir kvėpavimui. Mokslininkai atrado būdą išlaisvinti didžiulius regolite esančius deguonies kiekius taikant išlydytos druskos elektrolizės metodą. JO metu regolitas smarkiai įkaitinamas, o deguonis druskos lydale keliauja link anodo, kur yra surenkamas.

Panašus metodas jau dabar yra taikomas metalų ir metalų lydinių gamyboje, tačiau EKA jį modifikavo tai, kad iš jo būtų galima surinkti deguonį.

Žinoma, galima numanyti, kad tą patį procesą pirmieji Mėnulio kolonistai taip pat galės naudoti ir gamindami lydinius, kurie būtų reikalingi arba būstų statybai, arba darbo įrankių remontui.

Savaime suprantama, metodą dar reikėtų smarkiai tobulinti, kad deguonies gavimo įranga būtų tinkama pergabenimui į Mėnulį. Pavyzdžiui, prie anodo surenkamas deguonis turi ne šiaip ištrūkti į aplinką, o turi būti surenkamas į talpas. Be to, reikia išsiaiškinti, kokie lydiniai būtų naudingiausi šalutiniai deguonies gamybos produktai. Jau į Mėnulį gabenti tinkama deguonies gamybos linija turėtų būti parengta iki šio dešimtmečio vidurio, taigi, labai gali būti, kad tokias linijas naudos jau ir pirmieji Mėnulio kolonistai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!