Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/71301/mokslininkai-surado-buda-net-savaite-islaikyti-kepenis-gyvas-be-kuno/spausdinti/

Mokslininkai surado būdą net savaitę išlaikyti kepenis gyvas be kūno

Publikuota: 2020-01-16 09:37
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Dabartinės technologijos leidžia išlaikyti žmogaus kepenis gyvas be kūno apie 24-27 valandas. Tai – labai mažai, bet dabar mokslininkai Ciuriche sukūrė prietaisą, kuris šį laiką pailgins iki savaitės.

Vis daugiau žmonių ryžtasi tapti organų donorais. Tai – labai kilnus ir kartu paprastas sprendimas. Jei jūs peržengsite ribą tarp gyvybės ir mirties, tai nei kepenų, nei kitų organų jums nebereikės – visa tai reikėtų palikti tiems, kurie liks šioje mirties linijos pusėje. Tačiau nemažai kepenų taip ir lieka nepanaudotos, nes yra pažeistos ar tiesiog užtrunka tinkamo recipiento paieška. Šiuo metu naudojamos perfuzijos ir šaldymas – tai padeda išlaikyti kepenis 24-27 valandas, tačiau kartais to nepakanka.

Naujos technologijos veikimo principai © Tyrimo autorių nuotrauka.
Naujos technologijos veikimo principai
© Tyrimo autorių nuotrauka.

Ciuricho universiteto mokslininkai sukūrė naują technologiją, kuri šį laiką pailgins iki savaitės. Tai – ypatingas prietaisas, kuris imituos kepenų buvimą gyvame kūne. Viename prietaise – ir hormonų injekcijos, ir deguonies tiekimas, ir kraujo pompa, ir dializė, ir maistingųjų medžiagų apykaita.

Įdomu tai, kad šis aparatas kepenis taip pat dar ir judina – pasirodo, kepenims reikia natūralaus judesio, kad išgyventų. Kol kas mokslininkai sukūrė ir išbandė tik prototipą, tačiau ateityje tokios mašinos galėtų išgelbėti tūkstančius gyvybių.

Mokslininkai tyrimui panaudojo 10 pažeistų kepenų, kurios įprastai nebūtų laikomos tinkamomis persodinimui. 6 iš jų po savaitės buvo žymiai geresnės būklės, o likusios 4, kurios buvo pažeistos labiausiai, ir toliau rodė ląstelių mirties požymius. Bet kuriuo atveju, tai rodo, jog ši technologija padidintų persodinimui tinkamų kepenų skaičių. Negana to, mokslininkai teigia, kad pats principas galėtų būti pritaikytas ir kitiems organams.

Žinoma, šis prietaisas kol kas tėra prototipas ir jam užbaigti prireiks dar kelių metų. Tačiau kada nors ateityje jis išgelbės tas kepenis, kurios iki šiol yra atmetamos dėl traumų. Pavyzdžiui, po didelių automobilių avarijų. Tai padės tūkstančiams žmonių.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!