Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/71086/protonu-pergale-pries-fotonus-ar-kovodami-su-veziu-naudojame-ne-tokia-spinduliuote/spausdinti/

Protonų pergalė prieš fotonus: ar kovodami su vėžiu naudojame ne tokią spinduliuotę?

Publikuota: 2019-12-31 21:05
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Radioterapija padeda pacientams kovoti su vėžiu. Spinduliais bandoma sunaikinti vėžines ląsteles, kol jos nepražudė žmogaus, tačiau tokia terapija yra pavojinga, nes dažnai žalos padaroma ir visam organizmui.

Jonizuojančioji spinduliuotė atskiria elektronus nuo atomų ir gali pažeisti DNR, tačiau tai yra būdas sustabdyti vėžio dauginimąsi. Dažniausiai naudojami rentgeno spinduliai, kai energetiniai fotonai, perduodami spinduliais, auglį pasiekia skirtingais kampais.

Švitinimas / Pensilvanijos universiteto nuotr.
Švitinimas / Pensilvanijos universiteto nuotr.

Deja, galinga elektromagnetinė spinduliuotė ne visada sustoja ties augliu, o kai kurie fotonai prasiskverbia toliau į kūną, pažeisdami aplinkinius audinius. Alternatyva – naudoti protonus (teigiamai įkrautas subatomines daleles), kurie galėtų organizmui padaryti mažiau žalos. Mokslų daktaras Brianas Baumannas iš Pensilvanijos universiteto straipsnyje, kuris publikuotas „JAMA Oncology“ žurnale, palygino dvi radiacijos formas.

Pasak tyrėjo, iš 1483 analizuotų pacientų 391 buvo švitinami protonais. Būtent šie žmonės pasižymėjo daug mažesne rizika toksiškai paveikti visą organizmą nei tie, kurie buvo švitinami tradicine elektromagnetine spinduliuote.

Tiriamieji sirgo įvairiomis vėžio formomis, todėl protonų terapijos pergalė prieš fotonų terapiją nėra tik tam tikro vieno tipo vėžio atveju pasiektas rezultatas.

„Tai labai įdomu, nes rezultatai parodo, kad protonų terapija gali sumažinti šalutinį chemoterapijos poveikį ir pagerinti paciento sveikatą bei savijautą neprarandant terapijos efektyvumo“, – mokslininkas cituojamas pranešime. Iš anksto buvo tikimasi, kad protonai padarys mažiau žalos, tačiau rezultatai šokiravo tyrėjus.

Protonų spinduliuotė jau yra patvirtinta Federalinės vaistų ir maisto administracijos (FDA) ir buvo išbandyta dar 1957 m. Ją leista taikyti tik tam tikrais vėžio atvejais, kai žinoma, kaip organizmas reaguos į didesnes spinduliuotės dozes.

Priežastis, dėl kurios protonų spindulinė terapija liko rentgeno spindulių šešėlyje, yra kaina, nors kainų skirtumas nuolatos mažėja. Be to, įvertinus šalutinių poveikių gydymo sąnaudas, kyla klausimas, kodėl ši terapija netapo pagrindiniu kovos su vėžiu būdu?

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!