Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/71070/unikalus-eksperimentas-spa-tamsoje-panirs-po-saltu-vandeniu-kad-pamatytu-zeme-is-kosmoso/spausdinti/

Unikalus eksperimentas SPA – tamsoje panirs po šaltu vandeniu, kad pamatytų Žemę iš kosmoso

Publikuota: 2019-12-30 16:45
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Mokslininkai nori atkurti tas emocijas, kurias patiria astronautai, pirmą kartą Žemę pamatę iš kosmoso, skelbia „The Guardian“.

Išvydęs nepakartojamą Žemės vaizdą iš kosmoso, „Apollo 14“ įgulos narys Edgaras Mirchelas norėjo čia atgabenti visus politikus, kad jie suprastų, kam reikalingos kosminės kelionės. Lietuvoje viešėjęs NASA astronautas Garretas Reismanas sakė, kad pirmasis žvilgsnis į Žemę iš kosmoso jį nuvylė, tačiau suvokimas, kad gana siauroje „gyvybės“ zonoje klesti visa mums suvokiama gyvybė, jį apstulbino.

Unikalus eksperimentas SPA – tamsoje panirs po šaltu vandeniu, kad pamatytų Žemę iš kosmoso
Asociatyvi nuotr.

Norint patiems patirti, ką reiškia ta didinga akimirka, nereikės nei specialaus fizinio pasirengimo, nei milijono banko sąskaitoje. Mokslininkai kviečia savanorius dalyvauti klinikiniuose tyrimuose, kurių metu bus atkuriamos unikalios emocinės patirtys, apie kurias ne kartą pasakojo astronautai. Dar daugiau, tyrimas vyks sveikatingumo SPA.

Pasak tyrėjų, viskas, ko mokslininkams prireiks, – vandens talpos, pusės tonos druskų ir vandeniui atsparių virtualios realybės akinių.

„Norime sužinoti, ar galime atkurti tas unikalias patirtis, kurios, daugelio astronautų teigimu, pakeitė jų gyvenimą“, – sakė Stevenas Pratscheris, Misūrio universiteto tyrėjas.

Pasak jo, eksperimente dalyvaus apie 100 savanorių, kurie į druskingą vandenį panirs su specialia virtualios realybės įranga. Taip bus imituojamos kosmoso sąlygos: vanduo, spengianti tyla ir Silicio slėnio startuolio sukurtas vaizdo įrašas.

Po valandos trukmės eksperimento dalyviai turės atsakyti į klausimus apie tokią patirtį. Tiesa, mokslininkai nesitiki, kad visi savanaoriai pajus, ką reiškia matyti mūsų planetą iš kosmoso, tačiau eksperimentas turėtų parodyti, kiek mokslininkams pavyksta žmogaus kūną įtikinti ir apgauti žmogaus sensorinę sistemą.

„Mums įdomiausia išsiaiškinti, ar tokia patirtis pakeičia žmogaus vertybes, suvokimą. Tikimės, kad žmonės susimąstys ir apie mūsų planetos ateitį ir daugiau dėmesio skirs jai tausoti. Be to, įdomu ir tai, kad žmonės pamato pasaulį be valstybių sienų, trumpam tampa pasaulio piliečiais“, – sako mokslininkas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!