Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/71041/zmogaus-galva-ir-roboto-kunas-neurochirurgas-teigia-kad-transplantacija-galetu-buti-atlikta-iki-2030-m/spausdinti/

Žmogaus galva ir roboto kūnas: neurochirurgas teigia, kad transplantacija galėtų būti atlikta iki 2030 m.

Publikuota: 2019-12-27 13:12
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Neurochirurgas sako, kad prieštaringai vertinama operacija gali padėti žengti žingsnį nemirtingumo link, tačiau kritikai siūlo neskubėti, skelbia „The Independent“.

Buvęs ilgametis neurochirurgas tvirtina, kad pirmoji žmogaus galvos transplantacija gali būti atlikta per artimiausią dešimtmetį. Jis mano, kad jis žino, kaip žmogaus sąmonę perkelti į kitą kūną.

Bruce'as Mathew'as, buvęs klinikinės neurochirurgijos vadovas Hullo universitetinėje ligoninėje, rašė mokslinės fantastikos romaną su Futurologijos instituto įkūrėju Michaelu Lee, kai suprato, kaip tokia nepaprasta operacija galėtų pavykti.

Žmogaus galva ir roboto kūnas: neurochirurgas teigia, kad transplantacija galėtų būti atlikta iki 2030 m.
Asociatyvi nuotr. Pixabay.com

Jo teigimu, chirurgams ne tik reikės persodinti žmogaus galvą, bet ir perkelti visas nugaros smegenis į kitą kūną.

Iki šiol mokslininkai, siekiantys, kad galvos persodinimas taptų realybe, daugiausia dėmesio skyrė nugaros smegenų atskyrimo metodams. Tai mintis, kurią ponas B. Mathew‘as, atlikęs daugiau nei 10 tūkst. operacijų, apibūdina kaip „visiškai juokingą“.

Tiesa, 63 metų amžiaus sulaukęs chirurgas tvirtina, kad patobulėję nervų chirurgijos metodai, robotikos ir kamieninių ląstelių transplantacijos pasiekimai rodo, kad dar iki 2030 m. gali būti įmanoma „prikabinti“ nugaros smegenis ir galvą prie kito kūno.

„Iš pradžių mes norėjome tiesiog pristatyi idėją ir ji atrodė gana kvaila, bet tada aš supratau, kad taip nėra. Jei persodinant galvos smegenis laikysite jas kartu su nugaros smegenimis, tai tikrai nėra neįmanoma. Jūs turite išlaikyti smegenis sujungtas su nugaros smegenimis. Idėja, kad galima atskirti ir suardyti nugaros smegenis, yra juokinga“,– sakė jis.

Vienas iš liūdnai pagarsėjusių galvos persodinimo mokslininkų Sergio Canavero 2017 m. teigė sėkmingai atlikęs tokią transplantaciją, eksperimentuodamas su žmonių lavonais.

Jis teigė, kad elektrinė stimuliacija įrodė, kad operacija buvo sėkminga, tačiau kiti mokslininkai kritikavo teiginius ir atkreipė dėmesį į ankstesnį jo pranešimą apie sėkmingus bandymus su beždžione, kuri niekada neatgavo sąmonės ir būtų likusi paralyžiuota, jei ji ir būtų tai padariusi.

„Šiuo metu jūs galite sujungti vieną ar du nervus, tačiau su robotika ir dirbtiniu intelektu mes greitai galėsime tai padaryti su 200 nervų”, – optimizmo neprarado patyręs chirurgas.

Jo teigimu, yra akivaizdu, kad labai sunku išimti sveiką apsauginę nugaros smegenų membraną. Tam reikės daugybės žingsnių, bet tai greičiausiai įvyks per ateinančius 10 metų.

Nors metodas nebūtų naudingas tiems, kurie patyrė stuburo traumų, jis galėtų padėti tiems, kurie serga degeneracinėmis raumenų ligomis, o chirurgas tikina, kad žmonės galėtų būti perkelti į robotų kūnus.

Pasak jo, vis dar kyla daug abejonių, ar galima priversti galvą ir stuburą sėkmingai integruotis su tiek daug kito žmogaus DNR ir kad gali tekti perkelti ir žarnyno bakterijas.

Tačiau jis mano, kad kamieninių ląstelių transplantacija galėtų būti naudojama siekiant išvengti atmetimo reakcijos.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!