Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/71000/kinijoje-bus-isbandomas-dirbtine-saule-vadinamas-reaktorius/spausdinti/

Kinijoje bus išbandomas dirbtine Saule vadinamas reaktorius

Publikuota: 2019-12-20 10:18
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Pastaruoju metu gana daug pasiekta kuriant ir tobulinant vadinamąsias dirbtines saules – branduolinės sąlajos reaktorius, kuriuose vyksta žvaigždėse stebimos reakcijos. Teigiama, kad tokie reaktoriai bus energetikos ateitis, skelbia „Science Alert“.

Kinijoje bus išbandomas dirbtine Saule vadinamas reaktorius
Asociatyvi nuotr.

Kinijoje vienas toks branduolinis reaktorius turėtų būti paleistas artimiausiu metu. „HL-2M“ branduolinės sąlajos reaktorių pastatė Pietvakarių fizikos institutas prie Kinijos nacionalinės branduolinės korporacijos.

Reaktorius yra spurgos formos, tačiau vietoje keptos tešlos panaudojamas plazmos žiedas, kuris yra karštesnis nei Saulės šerdis ir kurį supa stiprūs magnetiniai laukai.

Mokslininkai tikisi, kad plazma pasieks 200 milijonų laipsnių pagal Celsijų. Eksperimentų, atliktų šiame reaktoriuje, rezultatai bus svarbūs ir kitoms didžiosioms šalims, kurios taip pat planuoja tokių reaktorių statybą.

Branduolio sąlajos reaktoriai veikia paversdami vandenilį heliu. Centrinė spurga yra vakuuminė kamera, į kurią prileidžiama dujų. Galinga elektros srovė dujas paverčia plazma, kurią varžo stiprūs magnetiniai laukai. Susidūrimai sukuria neįtikėtiną temperatūrą ir slėgį, o tokiomis sąlygomis vandenilio branduoliai susilieja ir sudaro helį.

Tokiomis sąlygomis išsiskiria daug energijos, kurios dalis perduodama į kameros sieną, o iš ten ją galima panaudoti gaminant elektrą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!