Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/70945/hubble-nufotografavo-uz-185-milijonu-kilometru-skriejancia-tarpzvaigzdine-kometa/spausdinti/

„Hubble“ nufotografavo už 185 milijonų kilometrų skriejančią tarpžvaigždinę kometą

Publikuota: 2019-12-17 11:18
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Kometa „2l/Borisov“, antras kol kas mūsų pastebėtas tarpžvaigždinis objektas, gruodžio 8 d. praskriejo pro mūsų Saulę arčiausiu 300 milijonų kilometrų atstumu. „Hubble“ kosminiu teleskopu pavyko padaryti šio unikalaus tarpžvaigždinio objekto, esančio už 185 milijonų kilometrų, nuotraukas, skelbiama pranešime.

„2l/Borisov“ kometa / NASA/ESA/D. Jewitt (UCLA) nuotr.
„2l/Borisov“ kometa / NASA/ESA/D. Jewitt (UCLA) nuotr.

„Hubble“ kosminio teleskopo nuotraukos ir surinkti duomenys taip pat suteikia daugiau svarbios informacijos apie tarpžvaigždinį keliautoją – mokslininkai patikslino duomenis apie planetos branduolį.

„Teleskopas leidžia mums nustatyti Borisovo branduolio kuris yra tikrai svarbi kometos dalis, dydžio ribas“, – pranešime cituojamas Davidas Jewittas, astronomijos profesorius, teleskopu užfiksavęs vaizdus.

Pasak jo, nuotraukos rodo, kad kometos branduolys yra daugiau nei 15 kartų mažesnis, nei ankščiau buvo manyta. Teigiama, kad branduolio spindulys yra mažesnis nei pusė kilometro.

„Žinodami dydį, galime tiksliau prognozuoti, kiek tokių objektų gali būti mūsų Saulės sistemoje, mūsų galaktikoje. Ši tarpžvaigždinė kometa yra pirmoji, kurią mums pavyko aptikti, todėl labai norėtume sužinoti, kiek tokių objektų gali būti iš viso”, – pasakojo astronomas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!