Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/70767/gera-girdeti-garsiakalbiai-po-vandeniu-padeda-atkurti-koralinius-rifus/spausdinti/

Gera girdėti – garsiakalbiai po vandeniu padeda atkurti koralinius rifus

Publikuota: 2019-12-03 14:21
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Gyvenimas koraliniame rife yra gana triukšmingas. Norėdami atgaivinti nykstančius koralinius rifus mokslininkai po vandeniu įrenginėja unikalius garsiakalbius, kurie skleidžia rifus savo namais laikančių gyvių garsus. Pasak mokslininkų, tokie garsai grąžina koralui gyvybę.

Garsiakalbiai koraliniame rife / Ekseterio universiteto nuotr.
Garsiakalbiai koraliniame rife / Ekseterio universiteto nuotr.

Žurnale „Nature Communications“ skelbiama, kad Australijos ir Jungtinės Karalystės mokslininkai tokią unikalią garso sistemą išbando Didžiajame barjeriniame rife, kuris yra laikomas didžiausia koralinių rifų sistema pasaulyje.

Koralai yra svarbi visos vandens ekosistemos dalis. Jie ne tik yra žuvų ir kitų gyvių namai, tačiau taip pat padeda įvairiems vandenyno gyviams gauti maisto. Mokslininkai teigia, kad, koralams sunykus, tą vietą apleidžia ir vandens gyviai, o visas rifas labai greitai virsta „miestu vaiduokliu“.

Pasak mokslininkų, vandens gyvūnų skleidžiami garsai yra labai svarbūs, kad koralai klestėtų, todėl jų imitavimas gali padėti atgaivinti kai kuriuos sunykusius koralinius rifus.

„Sveiki koraliniai rifai yra nepaprastai triukšmingos vietos – žuvys ir kiti vandenyje gyvenantys gyviai sukuria unikalų akustinį foną“, – universiteto pranešime cituojamas profesorius Steve'as Simpsonas, Ekseterio universiteto jūrų biologas.

Norėdami išsiaiškinti, ar povandeninių garsiakalbių skleidžiamas garsas gali padėti imituoti ir apgauti koralus, kad rife klesti gyvybė, mokslininkai įrašė natūralius, sveiko koralinio rifo garsus. Vėliau tokia koralų muzika buvo leidžiama per 30 garsiakalbių po vandeniu.

Po 40 parų mokslininkai pastebėjo, kad rūšių įvairovė koraliniame rife padidėjo apie 50 proc. Be to, pradėjo atsigauti ir patys koralai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!